PENZIONERI, OSTALO JE SAMO MALO VREMENA: NIJE KASNO da se prijavite za besplatan boravak u banjama, ko ne prođe može da se žali
Foto: Shutterstock

iz kase pio fonda

PENZIONERI, OSTALO JE SAMO MALO VREMENA: NIJE KASNO da se prijavite za besplatan boravak u banjama, ko ne prođe može da se žali

Penzioner -

Ostao je još samo jedan dan vremena za naše najstarije sugrađane da se prijave za besplatan boravak u banjama u ovoj godini. Konkurs je raspisan 9. a završava se sutra, 25. januara, do kada zainteresovani u udruženjima penzionera ili filijalama Fonda mogu da se prijave.

Kako navodi PIO Fond, rang-lista se utvrđuje prema broju bodova, na osnovu sledećih kriterijuma:

  • visina penzije
  • broj godina staža osiguranja
  • broj godina korišćenja penzije
  • ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
  • ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo ostvario kao dete koje - nije sposobno za samostalan život i rad;

Pod jednakim uslovima za upućivanje na rehabilitaciju, prednost ima korisnik penzije koji je stariji.

penzioner, penzioneri, penzionerka
foto: Nenad Kostić

Pravilnik propisuje i da se korisnik penzije upućuje na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Iako korisnici prilikom podnošenja prijave za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju Fondu dostavljaju i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju, važno je naglasiti da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi.

Uz prijavu, potrebno je podneti:

  • penzijski ček;
  • dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo);
  • popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju;
  • raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje (nije obavezna).
Penzioneri
foto: Shutterstock

Fond snosi troškove smeštaja i putne troškove za pratioce korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

KOME SE PODNOSE PRIJAVE?

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Rang lista korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju se objavljuje dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa.

penzioneri, baba deda, lap top, kompjuter
foto: Shutterstock

Na rang listu korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang liste na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija /Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”/, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track