ULOG NULA A PARE DOSLOVNO SKUPLJA! Penzioneru Daliboru niko ne veruje da se plaća to što on radi!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

dovitljivo

ULOG NULA A PARE DOSLOVNO SKUPLJA! Penzioneru Daliboru niko ne veruje da se plaća to što on radi!

Penzioner -

Dovitljivi penzioner Dalibor opredelio se za supernačin da upotpuni svoj kućni budžet šetnjom po prirodi i neopterećujućim sezonskim poslom!

Treba samo da se prošeta šumom, ponese kofu i naočare ako dobro ne vidi jer retko ko zna da se sezonski posao kojim se Dalibor bavi - plaća?!

Reč je o sezonskom branju žireva po hrastovim šumama čija je sezona u Srbiji za 2023. godinu završena u novembru.

Slično je i u Hrvatskoj, odakle je Dalibor. On je ove godine sakupio 100 kilograma žira za samo pet dana. To je učinio jer su tamošnje Hrvatske šume za taj posao obećale zaradu od 4 evra po kilogramu pa se sakupljač u penziji nadao da će dobiti 400 evra.

Penzioner u šumi
foto: Shutterstock

Ono što nije znao a nije se raspitao jeste da je to bruto iznos. Tako je Dalibor dobio 260 evra.

U toj zemlji sezonski poslovi poput branja žireva za 4 evra po kilogramu učinili su se primamljivima mnogim tamošnjim građanima ove jeseni. Posao nije lak, ali se Dalibor ipak odvažio da bi još nešto zaradio uz penziju.

– Ove godine sam na raznoraznim portalima video oglas Hrvatskih šuma koji se odnosio na sakupljanje žireva po ne tako maloj ceni od 4 evra za kilogram. Pet dana sam išao da sakupljam žir i uspeo sam da skupim 100 kila. Lep iznos nema šta, ali kada mi je nakon mesec dana ‘sela’ uplata, ostao sam razočaran, počeo je svoju priču Dalibor. Naime, od očekivanih 399 dobio je samo 260 evra. Ostatak su mu, nažalost, pojeli porez i prirez, ali i doprinosi. Dalibor je radio u vojsci i njegova penzija je oko 530 evra.

Evo kolika je cena kilograma u Srbiji

Portal Kurir.rs jesenas je pisao o tome pa je taj sezonski posao zaintrigirao mnoge kao i cena kilograma sakupljenog žira koja je u oktobru iznosila 117 dinara - znači 1 evro.

sakupljanje žira
foto: JP Vojvodina Šume

Kurir.rs/Mirovina.hr/Prenela: SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track