SRBI O OVOME MOGU SAMO DA SANJAJU: Ovo je maksimalan iznos penzije u Nemačkoj, kažu sa prosečnim čekom jedva preživljavaju
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

teško i nemcima

SRBI O OVOME MOGU SAMO DA SANJAJU: Ovo je maksimalan iznos penzije u Nemačkoj, kažu sa prosečnim čekom jedva preživljavaju

Penzioner -

Ni najbogatiji penzioneri u Nemačkoj ne mogu da se smatraju bogatim, ali u poređenju sa onima koji primaju prosečne penzije, ipak su u znatno boljoj situaciji.

Iako je mnogima pojam sigurnosti da primaju nemačku penziju, čak ni oni Nemci koji imaju maksimalan iznos ne smatraju se bogatima, dok je prosečan iznos penzije u 2021. za 40 godina rada u Nemačkoj bio 1.370 evra. Iako su ove godine čekovi porasli, veselje nije veliko – penzioneri mogu da se nadaju 4,4 do 5,9 odsto većim primanjima, što nije dovoljno ni da se dostigne stopa inflacije koja je, prema Nemačkom zavodu za statistiku, u maju 2023. godine iznosila 6,1 odsto.

U Nemačkoj postoji merilo za dohodak kojim se određuje može li se neko smatrati bogatim, a prag je postavljen na 200 odsto srednjeg dohotka. Prema šestom izveštaju o siromaštvu i bogatstvu objavljenom 2021. radi se o 3.600 do 3.900 evra, zavisno od izvora podataka. Doći do te vrednosti uz zakonsku penziju jednostavno nije moguće. Da podsetimo, u Srbiji je prosečan ček 37.821 dinar, dok najviša penzija koju isplaćuje PIO fond iznosi oko 190.000 dinara, odnosno oko 1.600 evra.

KAKO NEMCI RAČUNAJU PENZIJU

Sa godišnjim bruto dohotkom na gornjoj granici doprinosa ostvaruje se 2,03 boda zarade godišnje, što nakon 45 godina rezultira otprilike 91 bodom. Jedan bod na zapadu zemlje vredi 36,02 evra, a na istoku 35,52, a s najnovijim povećanjem radi se o jedinstvenih 37,6 evra. Jednostavnim množenjem dobijemo rezultat od otprilike 3.240 evra.

Visina penzije izračunava se prema broju prikupljenih bodova tokom radnog veka. Jedan bod dobija se za bruto godišnju zaradu od 43.142 evra – veća zarada donosi više bodova, a manja manje. Osim toga, određen je i maksimalni iznos koji sme da se uplati u zakonsko penzijsko osiguranje koji je u januaru u starim saveznim zemljama porastao na 7.300 evra mesečno, a u novima na 7.100 evra.

U starim saveznim zemljama to odgovara bruto prihodu od 87.600 evra godišnje, a u novima 85.200. Za dohodak veći od navedenih, Nemci ne moraju da plaćaju doprinose, objasnilo je Nemačko penzijsko osiguranje.

Zvuči kao odličan iznos novca za lagodan život, ali prema Nemačkom penzijskom osiguranju, u stvarnosti se ta vrednost ne može postići, a zaposleni koji je 45 godina uplaćivao maksimalne doprinose primiće maksimalno 3.141,82 evra. S druge strane, prema Institutu nemačkog vlade u Kelnu, prosečna penzija iznosi 1.945 evra.

kurir.rs/ Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track