DOPRINOSE DRŽAVA NE PRAŠTA: "Rupe" u stažu ne možete sami da popunite, ali postoji jedan izuzetak, pogledajte koji
Foto: Stock

penzije

DOPRINOSE DRŽAVA NE PRAŠTA: "Rupe" u stažu ne možete sami da popunite, ali postoji jedan izuzetak, pogledajte koji

Penzioner -

Ako imate "rupe" u radnom stažu ne možete samostalno da ih popunite, već morate jednostavno da se pomirite sa činjenicom da ne postoji mogućnost da se naknadno uplati neki nedostajući period. Za mnoge buduće penzionere ovo predstavlja ozbiljan problem.

Međutim, samo u slučajevima kada se u postupku ostvarivanja prava na penziju utvrdi da je iznos doprinosa trebalo da utvrdi Poreska uprava, ali da to nije blagovremeno sprovedeno, Fond je u obavezi da poreznicima pošalje obaveštenje o periodu za koji je utvrđeno da je osiguranik imao samostalnu delatnost ili se bavio poljoprivredom, a za koji je potrebno naknadno obračunati iznos doprinosa. Zatim se pristupa izradi privremenog rešenja, odnosno – podnosilac zahteva ne mora da čeka da se sprovede postupak i obračuna dug pre nego što se odluči za penziju.

PENZIJA ZAVISI OD DOPRINOSA

Ovi zakonski propisi važe od 30. septembra 2018. i od tog trenutka je prestala obustava jedne trećine mesečnog iznosa penzije. Od tog dana svim penzionerima se one isplaćuju srazmerno periodima osiguranja za koje su uplaćeni doprinosi za PIO.

Od ovog pravila postoji izuzetak, a to je slučaj kada period za koji doprinosi nisu plaćeni predstavlja uslov za penziju. U tim situacijama neophodno je da Poreska uprava naplati doprinos i to najmanje za period staža koji je uslov za penzionisanje.

Najbolje je da se onaj ko je u problemu lično obrati Poreskoj upravi kako bi se postupak naplate duga za potreban period osiguranja sproveo u što kraćem roku. Кada je doprinos plaćen, oni izdaju novo uverenje, a zatim se utvrđuje i period staža koji je nedostajao. Doprinosi se naplaćuju na najnižu osnovicu koja je važeća u vreme obračuna i naplate, a u uverenju se iskazuje odgovarajuća najniža osnovica koja je važila u periodu u kome je staž navršen. Ova osnovica koristi se za obračun visine penzije.T

o praktično znači da se, dug za doprinose više ne namiruje kroz obustavu penzije, kako je bilo ranije, već su za njegovo namirenje nadležne državne institucije ovlašćene za obračun i naplatu duga, a to je po pravilu Poreska uprava. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje samo u izuzetnim slučajevima to radi, odnosno u slučajevima kada je svojstvo osiguranika utvrđeno rešenjem Fonda, naprimer, kod samostalne profesionalne delatnosti, kao što su muzičari, novinari, sportisti, stručni prevodioci. Fond je nadležan da obračuna i naplati doprinose za PIO.

Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze, osim potraživanja uplate doprinosa za socijalno osiguranje. Nažalost, ako poslodavac koji nije platio doprinose više ne postoji, a nema ni pravnog sledbenika propalog preduzeća, ne možete da preduzmete ništa jer ne postoji dužnik koga biste primorali da plati obavezu.

kurir.rs / J. Ž. S.

Bonus video:

02:06

KOLIKO PLAĆAMO DRŽAVI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track