U JEDNOM DANU ZASAĐENO 2000 SADNICA NA GOČU
Foto: Opština Vrnjačka Banja

U JEDNOM DANU ZASAĐENO 2000 SADNICA NA GOČU

Održiva budućnost -

„Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme. Ako razmišljate deset godina unapred, zasadite drvo“. Vođeni ovom kineskom mudrošću, danas su Vrnjčaniuspešno realizovalivelikuakcijupošumljavanja planine Goč, koja je okupila rekordan broj učesnika. U akciju su se, pored zaposlenih u JP „Šume Goč“ koje gazduje ovim šumama, uključili i predstavnici Opštine Vrnjačka Banja, većnici, odbornici, kao i rukovodstvo i zaposleni Opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova i privrednici. Akcija,čiji je cilj bio zaštita životne sredine kroz značajno uvećanje šumskog fonda, realizovana je na Ljuktenu, najvišem vrhu ove planine. U ovoj godini, plan je da se zasadi 20.000 sadnica crnog bora na površini od 8 ha, odnosno 2500 stabala po jednom hektaru. Sredstva za ove namene obezbedilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- Uprava za šume, a do sada je ukupno pošumljeno oko 50 ha, sa 125.000 sadnica.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurovićizrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima ove akcije i istakao da ona nije samo akt ekološke odgovornosti, već i dubok ljudski čin brige za okruženje i buduće generacije: "Današnja akcija pošumljavanja je samo jedan mali deo našeg opredeljenja ka održivom razvoju, a verujem da će ono što smo danas postigli imati u budućnosti dugoročne pozitivne efekte za našu opštinu i celokupnu zajednicu. Ponosan sam na angažovanje rukovodstva i predstavnika javnog sektora koji su se pridružili ovoj važnoj inicijativi. Neka ova akcija bude i podsticaj svima da se aktivno uključe, jer svaki pojedinačni doprinos, ma kako mali, može imati veliki uticaj na našu životnu sredinu. Naša vera u održivost, naša briga za okolinu i naša posvećenost budućim generacijama su pokretači ovakvih akcija, zato nastavljamo dalje“, poručio je Đurović.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Ovim rečima, predsednik opštine, Boban Đurović je još jednom potvrdio posvećenost Opštine Vrnjačka Banja zaštiti životne sredine i promovisao značaj kolektivnih napora u izgradnji održive i zdrave životne sredine za buduće generacije.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Direktor JP „Šume Goč“, Ivica Lazarević istakao je da je procena prijema ovih sadnica do 70%, ali kako se ovog leta najavljuju ekstremno visoke temperature, postoji mogućnost da taj procenat bude nešto niži. Tek na jesen će se definitivno utvrditi u kom stepenu će pošumljavanje biti uspešno. Po njegovim rečima sadnice crnog bora su pogodne za ovakva podneblja.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

„Pošumljavamo golet sadnicama crnog bora iz Pirota koje su se do sada pokazale kao najbolje. Danas sadimo 2000 sadnica. Ostaje još oko 400 sadnica za pošumljavanje koje ćemo zasaditi sa decom krajem aprila meseca. Cilj je da se izvrši pošumljavanje svih 100 hektara goleti do 2027. godine, odnosno dokle važi šumska osnova i da ove goleti pretvorimo u šumovite predele“, kaže Ivica Lazarević.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Goč je jedna od šumovitijih planina u Srbiji. Krase je bukva, hrast kitnjak, breza, javor, a najviše četinari, poput jele i bora. Procenjuje se da na planini ima oko 650 biljnih vrsta, od čega je više od 200 lekovitih i aromatičnih. Goč čini i pluća Vrnjačke Banje, a na ovim prostorima današnja akcija,čiji je inicijator predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, nije zabeležena još od kraja 70-ih godina prošlog veka.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Današnja akcija pošumljavanja planine Goč predstavlja jedan od najlepših primera zajedničkog rada i posvećenosti očuvanju prirode. Svaki volonter koji je danas sadio drveće, nije samo čuvar okoline, već i graditelj budućnosti.

pošumljavanje, Goč
foto: Opština Vrnjačka Banja

Opština Vrnjačka Banja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja