NOVI VELIKI PROJEKAT WMG "PREVENCIJA KAO GARANCIJA"! Cilj - podizanje svesti o značaju preventivne zaštite
Foto: Kurir Televizija

kurir televizija

NOVI VELIKI PROJEKAT WMG "PREVENCIJA KAO GARANCIJA"! Cilj - podizanje svesti o značaju preventivne zaštite

Održiva budućnost -




Na konferenciji "Prevencija kao garancija", kroz tri panela, učestvovali su eminentni stručnjaci, a govorilo se o izazovima, dostignućima i perspektivama u prevenciji karcinoma dojke, kao i o putu od diagnoze do terapije i značaju psihološke podrške.

- Reč je o projektu koji pokrećemo u partnerstvu sa Institutom Batut i Ministarstvom zdravlja, a cilj nam je da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite. Mi smo odlučili da pokrenemo projekat kroz koji ćemo da pokušamo da motivišemo žene da idu na redovne preventivne zdravstvene preglede - rekla je Irena Petrović, direktorka WMG fondacije.

WMG fondacija
foto: Kurir Televizija

Iako se naša zemlja nalazi u srednjem riziku od oboljevanja, visok broj smrtnih slučajeva koji našu zemlju stavlja na jednu od vodećih pozicija u Evropi, ukazuje na ozbiljan problem kasnog otkrivanja bolesti.

- Nekada se žene plaše da odu kod lekara i da urade mamografiju i da odu na ultrazvuk, zato što razmišljaju po principu šta ako mi nešto nađu. Pa ako nađu na vreme, biće sve dobro, a ako ne nađu na vreme, vi se ionako morate lečiti. Odlaganje početka lečenja može da bude katastrofalno za žene - navela je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

WMG fondacija
foto: Kurir Televizija

U razvijenim zemljama samo 10 do 15 odsto slučajeva karcinoma dojke se otkriva u uznapredovaloj fazi bolesti, zahvaljujući redovnim preventivnim pregledima.

- Veliki značaj ovakve podrške prevenciji je naravno i danas potvrđen. Trajanje ovog projekta će dati sasvim sigurno pozitivne rezultate. Ja bih samo još jednom istakla značaj komunikacije o ovoj temi, jer uloga svih nas je velika ako želimo da mamografija bude masovni skrining pregled za rano otkrivanje raka - rekla je prof. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije " dr Milan Jovanović Batut".

WMG fondacija
foto: Kurir Televizija

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje, pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljem kontinuiranim tretmanom, moguće spasiti puno života i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

02:06

NOVI VELIKI PROJEKAT WMG PREVENCIJA KAO GARANCIJA! Cilj - podizanje svesti o značaju preventivne zaštite

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:36

POČETAK NOVOG VELIKOG PROJEKTA WMG PREVENCIJA KAO GARANCIJA: Glacvni cilj: podizanje svesti o značaju preventivnog pregleda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track