Dinamična Ambipak konferencija 2023 – AMBALAŽA 5.0
Foto: Promo

Dinamična Ambipak konferencija 2023 – AMBALAŽA 5.0

Održiva budućnost -

U Beogradu je 4.oktobra održana ovogodišnja Ambipak konferencija pod nazivom "Ambalaža 5.0 – Inspiracija. INOVACIJA. Održivost." Ova prepoznatljiva konferencija, posvećena inovacijama i održivoj ambalaži, organizovao je Ambipak magazin, uz podšku Privredne komore Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Treća po redu Ambipak konferencija okupila je stručnjake, poslovne lidere i predstavnike industrije ambalaže i upravljanja ambalažnim otpadom. Konferencija je obeležena dinamičnim programom i inspirativnim govorima.

Na početku konferencije, Irena Lalić iz Ambipak magazina i Mirjana Balog Kormanjoš iz Privredne komore Srbije pozdravile su sve prisutne učesnike i posetioce. Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Sandra Dokić, iznela je važne informacije o upravljanju ambalažnim otpadom i najavila uvođenje depozitnog sistema u Srbiji. Prema njenim rečima, depozitni sistem bi mogao biti uveden najranije 1. januara 2027. godine. Istakla je potrebu za izgradnjom regionalnih centara za upravljanje ambalažnim otpadom i formiranje Radne grupe koja će se baviti detaljnom implementacijom ovog sistema. Dokić je takođe pozvala na dijalog i međusobno razumevanje, naglašavajući da će sistem upravljanja otpadom biti u interesu države, a ne pojedinih interesnih grupa. Više sadržaja iz obraćanja državne sekretarke je ovde.

Ambipak
foto: Promo

Prvi deo konferencije obuhvatio je razgovor sa generalnom direktorkom Smurfit Kappa Avala Ada, Đurđom Radivojević, koja je predstavila globalnu grupaciju Smurfit Kappa i unapređenje poslovanja putem spajanja sa Avala Adom. Klara Halova iz kompanije Matoni 1873 predstavila je proaktivan pristup ka cirkularnoj ekonomiji i primer depozitnog sistema u Slovačkoj.

Drugi panel, pod nazivom "Depozitni sistem – upravljanje ambalažnim otpadom, bauk ili rešenje?", istakao se kao centralni deo konferencije. Moderator Danko Kalkan, kompanija EY Srbija,vodio je razgovor sa brojnim učesnicima. Violeta Belanović, generalna direktorka Sekopaka naglasila je ciljeve ove organizacije - ispunjenje nacionalnih ciljeva reciklaže i unapređenje primarne selekcije. Milana Petrović, menadžerka za javne, regulatorne poslove i održivost iz Knjaz Miloša istakla je da je depozitni sistem ključan za cirkularnost ambalaže i zaštite životne sredine. Jelena Petljanski Kiš iz Alijanse za cirkularna pakovanja predložila je da depozitni sistem uključuje više materijala, da pored limenki, PET-a uključuje i staklo i Tetra Pak ambalažu.

Doinita Mihai iz kompanije TOMRA Systems iz Rumunije podelila je iskustva vezana za depozitni sistem i istakla njegovu efikasnost u vraćanju ambalaže u ponovnu upotrebu. Jasmina Šrndić iz Lidl Srbija predstavila je uspešno implementiran depozitni sistem u Nemačkoj i pojasnika kao Lidl podstiče građane na povrat ambalaže..

Treći panel, "Ambalaža 5.0 – inspiracija za eko-modulaciju", fokusirao se na inovacije i nove materijale. Vladimir Žugić iz Alijanse za cirkularna pakovanja i Greiner istakao je važne trendove u oblasti ambalaže. Gordana Vraštanović-Pavićević je naglasila potrebu za propisima koji regulišu bezbednost materijala za kontakt sa hranom.

Prof. dr Branka Pilić sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu podelila je ekskluzivne informacije o regulativi u Evropskoj uniji koja promoviše cirkularnost ambalaže.

Na završnom panelu konferencije, ESG standardi i nefinansijsko izveštavanje su bili glavna tema. Biljana Lazarević iz firme Casa Forte moderisala je razgovor sa stručnjacima iz oblasti ESG-a.

Tanja Basta iz Alijanse za cirkularna pakovanja istakla je da su kompanije članice Alijanse već dugi niz godina radile na nefinansijskim izveštajima dobrovoljno. Pomenula je Tetra Pak kao primer kompanije koja već 24 godine praktikuje izveštavanje o nefinansijskim aspektima svog poslovanja.

Teodora Pasulj, menadžerka za ESG usluge u kompaniji PwC Srbija, istakla je da njihova firma već 10 godina pruža podršku kompanijama u izradi nefinansijskih izveštaja za one sa više od 250 zaposlenih, a od 2026. godine ova obaveza će se proširiti na kompanije sa preko 500 zaposlenih.

Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju u PKS-u, naglasio je da je PKS razvila rečnik ESG-a i pruža različite oblike podrške kompanijama kako bi im pomogla u razumevanju i primeni ESG standarda.

Konferenciju su podržale kompanije Knjaz Miloš, Smurfit Kappa Avala Ada, Sekopak, Alijansa za cirkularna pakovanja, TOMRA, Ekostar Pak, Palladio East, Coca-Cola HBC Srbija, PwC Srbija i Grand kafa.

Ova konferencija je ostavila dubok utisak na industriju ambalaže i upravljanja ambalažnim otpadom, naglašavajući važnost inovacije, održivosti i zajedničkog rada ka boljoj budućnosti životne sredine.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja