NORDIJSKI ZELENI PROJEKAT-ODRŽIVA REŠENJA ZA SRBIJU: U Novom Sadu održana prva konferencija „Održiva poljoprivreda“
Foto: Promo

NORDIJSKI ZELENI PROJEKAT-ODRŽIVA REŠENJA ZA SRBIJU: U Novom Sadu održana prva konferencija „Održiva poljoprivreda“

Održiva budućnost -

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad juče je održana konferencija pod nazivom „Održiva poljoprivreda“ u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske. Konferencija je organizovana u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji. Planirane su četiri konferencije posvećene različitim temama održivosti i svaka od nordijskih ambasada imaće posebnu odgovornost u njihovom predstavljanju. Prva konferencija na temu održive poljoprivrede, čiji pokrovitelj je Ambasada Danske, ima za cilj partnerstvo za održivu poljoprivredu. Otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, lokalne samouprave, poslovnih udruženja, akademske zajednice, kao i ambasadori četiri nordijske zemlje Danske Suzan Šajn (Susanne Shine), Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad) i Švedske Anika Ben David (Annika Ben David).

konferencija, održiva poljoprivreda
foto: Promo

„Nordijske zemlje imaju iskustva i praksu u zelenoj tranziciji koja želimo da prenesemo kako bi pomogli Srbiji da ubrza zelenu tranziciju i preduzme aktivnosti u vezi sa zelenim inicijativama u Jugoistočnoj Evropi, odnosno, na Zapadnom Balkanu. Zelena tranzicija nije samo potreba, već mogućnost da razvoj bude na održivim osnovama. Na ovoj konferenciji pokazaćemo najbolju praksu Danske, ali i iskustva Srbije u stvaranju održive poljoprivrede. Jedino razmenom znanja i zajedničkim naporima možemo da očuvamo našu planetu za buduće generacije nepraveći pritom kompromis koji se tiče kvaliteta života svakog od nas“ izjavila je otvarajući konferenciju Suzan Šajn, ambasadorka Danske.

Suzan Šajn
foto: Promo

„Izuzetno mi je drago da smo domaćini ove značajne konferencije koja je fokusirana na održivu poljoprivredu i primenu najnovijih tehnologija u poljoprivredi. Ovom konferencijom ostvarujemo misiju Naučno-tehnološkog parka Novi Sad kao mesta okupljanja za razvoj i primenu novih tehnologija, kao i stvaranja i plasmana novih proizvoda na tržištu. Ovo je odlična prilika za sticanje novih znanja i razmenu iskustava sa našim nordijskim partnerima“ poručio je Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Suzan Šajn, Kimo Lahdevirta, Jern Eugen Jelstad
foto: Promo

Moderatorka konferencije Iva Petrović, direktorka Nordijske poslovne alijanse (Nordic Business Alliance) istakla je da su brojni danski stručnjaci na predavanjima i radionicama u okviru konferencije podelili svoja iskustva i znanja iz tema kao što su: primena najnovijih tehnologija u poljoprivredi, evropske direktive o industrijskim emisijama štetnih gasova u poljoprivredi i druge aktuelne teme koje se tiču stvaranja održive poljoprivrede. Pored gostiju iz Danske, Toma Akselgarda, izvršnog direktora kompanije „Goodvalley” i predsednika udruženja „Danish Farmers Abroad“, Torbena Tornegarda Tolsena, predsedavajućeg udruženja „Danish Pig Academy”, Lise Valbom, izvršne direktorke „Food Nation Denmarki“, predavanja su održali i Rikardo Kvađato, ključni ekspert IEDSerbia, kao i domaći stručnjaci iz oblasti poljoprivede Mladen Petković sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine, prof. dr Vitomir Vidović, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Marko Panić, istraživač sa BioSense Instituta i drugi.

Jern Eugen Jelstad
foto: Promo

Nordijske zemlje u potpunosti dele viziju evropskog zelenog dogovora koji ističe važnost održivog razvoja. Sa ciljem da nordijski region postane u potpunosti održiv region, Nordijski savet Ministara podržao je Nordic Green, odnosno „Nordijski zeleni projekat“. Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i nordijska solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu i drugima. Inicijativa “Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” predstaviće nordijsku zelenu tehnologiju, poslovne modele za zaštitu životne sredine, rešenja u borbi protiv klimatskih promena, a sve u cilju kreiranja održive budućnosti. Posle konferencije o održivoj poljoprivredi pod pokroviteljstvom ambasade Danske, planirane su i konferencije na teme: obnovljivi izvori energije pod pokroviteljstvom Norveške (Beograd, 15.11.2022. Naučno-tehnološki park), Finska će predstaviti temu zeleni industrijski procesi (Čačak, februar 2023), a Švedska rešanja za odvajanje i reciklažu otpada (Niš, februar 2023).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja