NA OVE STVARI NOVAC NAJBRŽE ODE: Niste ni svesni koliko možete da uštedite ako promenite ove navike, iznosi su nerealni
Jedan partner oseća anksioznost zbog finansija, dok drugi izbegava razgovor o tome. Jedan pažljivo planira budžet, a drugi troši bez mnogo razmišljanja.
Izbegavanje razgovora o finansijama često dovodi do nesuglasica u vezama, a novac postaje kamen spoticanja između partnera. Međutim, stručnjaci ističu da postoji način da se ovaj problem prevaziđe – kroz izgradnju zajedničke vizije o novcu, čak i kada partneri imaju potpuno različite stavove prema finansijama.
Jedan od ključnih koraka u tom procesu jeste analiza potrošačkih navika. Kod većine ljudi, hrana, bilo kroz obroke u restoranima ili naručivanje dostave – predstavlja najveći deo budžeta koji može biti smanjen i preusmeren na nešto značajnije.
Trošenje na restorane i dostavu lako izmiče kontroli jer hrana nije samo osnovna potreba, već ima i emotivnu komponentu. Kupovina večere nije samo pitanje gladi, već i komfora, impulsivnosti, nagrađivanja sebe i drugih faktora. Praćenje potrošnje na hranu u vezi može biti prilično izazovno, postavlja se pitanje kako možemo da promenimo ovu naviku?
Stručnjaci savetuju nekoliko koraka koji mogu pomoći u boljoj kontroli ovih troškova. Prvi korak je dosledno korišćenje iste, zajedničke kreditne kartice za sve obroke van kuće, čime se dobija bolji pregled potrošnje. Takođe, važno je da partneri budu međusobno podrška, jer menjanje navika u vezi s hranom može biti izazovno.
Mnogi parovi koji su uspeli da preusmere novac sa restorana na značajnije ciljeve podelili su svoja iskustva za CNBC.
Jedna porodica je tokom pandemije pronašla mesara koji dostavlja meso na kućnu adresu i nastavila da naručuje mesečno. Zamrzavanjem mesa obezbedili su kvalitetne obroke tokom radnih dana, a time su sebi omogućili da bez griže savesti vikendom odlaze u restorane.
Neki ljudi ističu da im najviše nedostaje atmosfera restorana. Kako bi to nadomestili, počeli su da organizuju tematske večere s prijateljima, gde svako donosi po nešto od hrane. Na taj način uštede novac, ali i dalje uživaju u društvenoj atmosferi.
Mnogi su ranije jeli u restoranima pet do šest dana nedeljno, dok su jedini obrok kod kuće imali za doručak. Međutim, promenom navika, sada kuvaju svake srede i nedelje, dok jedan obrok u nedelji čine ostaci hrane. Tako su uspeli da uštede značajnu sumu novca, koju sada preusmeravaju na otplatu dugova ili druge finansijske ciljeve.
Ključ je u iskrenosti i zajedničkom planiranju
Da bi se postigla bolja finansijska stabilnost, najvažnije je biti iskren prema sebi i svom partneru kada je reč o skrivenim troškovima i prekomernom trošenju. Stručnjaci preporučuju otvoren razgovor o tome gde odlazi najviše novca i na kojim mestima je moguće uštedeti.
Što su razgovori o finansijama otvoreniji i iskreniji, to će parovima biti lakše da upravljaju novcem i usmere ga na stvari koje su im zaista važne.
BiznisKurir/BIZLife
GASTARBAJTERKA VESNA IZ ŠAPCA U NEMAČKOJ ISPOD KREVETA NAŠLA 700.000 EVRA?! I sve profućkala za godinu dana! "Cirka, bilo je para za jedno tri garsonjere" VIDEO