Slušaj vest

Nekada su važili za sirotinjsku hranu, a sada je za kilogram čvaraka potrebno izdvojiti oko 1.600 dinara, dok je kajmak nešto jeftiniji i ista količina se može naći za 1.400 dinara.

Domaća hrana postala je simbol luksuza na trpezi i kako je nekada bilo napretek, prodavci ističu da ove specijalitete sve češće prodaju na grame.

- Cena čvaraka je, kako za duvan tako i za krupne, 1.600 dinara po kilogramu. To je cena koja se nije menjala u odnosu na prošlu godinu. Prodaja ide solidno, ljudi se ne žale, kupuju koliko ko je u mogućnosti. Uz čvarke koji su nezaobilazni tokom zimske sezone na trpezama, odlično se prodaje i slanina koja se kreće od 800 do 1.400 dinara po kilogramu - rekao je prodavac čvaraka.

Kada govorimo o proizvodima od mleka, kajmak i sir takođe su neizostavni na spisku namirnica, uprkos visokim cenama koje su proizvođači odredili, ali prodavci su primetili da su tražene količine manje nego ikada.

kajmak-sir-mleko.jpg
Foto: Profimedia

- Kilogram kajmaka košta 1.400 dinara, mladi sir je 600, srednji 700 i onaj stari koji je i najtraženiji košta 800 dinara po kilogramu. Cene su malo više nego lani. Kako je bilo nekada i sada, ne može da se poredi. Sada se to kupuje na grame, a nekada su ljudi za kućevne potrebe kupovali na veliko - ispričala je prodavačica sa čačanske pijace ranije.

Cene domaćih proizvoda na pijaci više su nego ranije, ali potrošači uprkos tome kupuju i ne žale se, jer se rad mora naplatiti.

Kako bi dobili kvalitetne čvarke, potrebno je pored kazana provesti od 12 do 15 časova u kontinuitetu.

BiznisKurir/RINA