Slušaj vest

Buregdžijska radnja u centru Prokuplja jedina je opstala od svog osnivanja 1971. godine. U njoj trenutno rade druga i treća generacija ove porodice, a za posao se sprema i četvrta. Kažu da se ništa ne menja kada je reč o kvalitetu i ukusu bureka. Na isti način se priprema duže od pola veka. Smatraju da je u tome i tajna njihovog trajanja.

Zoran, trenutno najstariji u porodici Stojiljković, zanat je učio od malih nogu, uz svog oca Božidara, osnivača buregdžijske radnje.

Radni dan mu počinje oko tri ujutru i već oko pet, prve tepsije bureka su već spremne za pečenje, kako bi dočekao prve mušterije koje u to vreme kreću na posao.

"Mislim da ih privuče kvalitet, iskreno da vam kažem. Ljudi vole sve, vole burek sa sirom, burek sa sirom ljut, sa mesom, sa mesom ljut, sa spanaćem, neko traži čak i pite sa spanaćem ljute, zavisi od čoveka do čoveka", kaže buregdžija iz Prokuplja Zoran Stojiljković.

Ponosan je, kaže, što se pekarske peći u njihovoj radnji ne gase duže od pola veka, zahvaljujući opredeljenju porodice da se nastavi posao, koji su njegovi roditelji započeli.

Čuveni burek u Prokuplju Foto: RTS

U posao su uključeni i ostali članovi porodice, čak i unuka Maša, koja uz dedu, polako razaznaje, tajne buregdžijskog zanata.

Druga, treća, a sledi i četvrta generacija buregdžija

Ističe da je uz njega stalno supruga Snežana, koja i danas brine o svemu.

"Bili smo uporni. I kad je bilo najteže, mi smo se trudili da ostane, da radi, da produžimo dalje i hvala Bogu, krenulo je sada i sve je dobro, sin, snaja, unuka, tu", kaže Snežana.

U njihovoj radnji, od ranog jutra je gužva. Treća generacija u porodici Stojiljković, Božidar, koji ponosno nosi dedino ime, uslužuje mušterije.

Kaže da je za njega, ali i za ostale članove porodice, najveća pohvala, kad mušterije kažu da je burek isti već decenijama.

"Ima posla, dolaze ljudi koji su tu dolazili kao osnovci, srednjoškolci, sad dolaze kao odrasli ljudi, dovode unuke, dovode svoju decu i lepo je videti to", kaže Božidar.

"Doručak je ovde obavezan"

Mušterije ističu da odavno dolaze na burek kod Stojiljkovića.

"Dolazim još odavno, njegov otac je bio jedan od vrsnih pekara", kaže zadovoljna mušterija.

Kažu da je Zoran Stojiljković nastavio tradiciju radnje i očuvao "perfektan" burek.

"Ja sam, inače, bio u Beogradu tolike godine, ali kad god dođem, ovde doručak je obavezan", tvrdi mušterija.

Crno – bele fotografije osnivača buregdžinice, Božidara i Selene, daleke 1971. godine i dalje stoje na zidovima.

Naslednici, svojim trajanjem, potvrđuju da su izrasli u istinske majstore za burek, na ponos svojih predaka.

Kurir.rs/RTS/B.V.