Od svog pokretanja pre 124 godine u Francuskoj, Michelin vodič je ostao najprestižniji svetski sistem ocenjivanja restorana. Restorani širom sveta koji se nalaze u njivom izboru nude izuzetno visok kvalitet hrane i usluge, a to isto važi i za cenu. Međutim, postoje i pristupačnije varijante restorana sa njihovim priznanjem, a to potvrđuje i poslednje istraživanje.

Novo istraživanje međunarodnog časopisa o hrani Chef’s Pencil pokazuje da poseta jednom od ovih posebnih restorana nije jeftina, prosečna cena po osobi iznosi 167 evra. A to ne ukuljučuje cene pića, eventualnih dodataka ili napojnica. Treba navesti da od 2024. u Michelin vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja širom sveta.

Kao što je to običaj i sa drugim stvarima, Evropa je dom najskupljih restorana na svetu. Međutim, ona je takođe mesto gde možete naći i najpristupačnije restorane.

shutterstock_2446835995.jpg
Shutterstock 

Michelin vodič rangira restorane od jedne do tri zvezdice, a to zavisi od kvaliteta hrane i iskustva koje oni nude. Cena takođe zavisi od broja zvezdica. U proseku, za svaku sledeću, počev od prve, cena raste za oko 93 evra po osobi.

Danska nije samo u Evropi, već je i najskuplje mesto na svetu za večeru u restoranu sa Michelin zvezdicom. Obrok, tj. vrhunski degustacijski meni u ovoj nordijskoj zemlji iznosi u proseku 295 evra po osobi. Međutim, ako se restoran nalazi u Kopenhagenu, cena raste do čak neverovatnih 416 evra. Iako je u pitanju relativno mala zemlja, Danska ima 32 Michelin restorana, uključujući dva koja se mogu pohvaliti sa čak tri zvezdice.

Island je na drugom mestu, sa prosečnom cenom Michelin degustacijskog menija od 233 evra po osobi. Slede Švedska, Austrija i Švajcarska sa cenom od 206, 203, odnosno 201 evro po osobi.

profimedia0211304113.jpg
Dan Dalton / Caia Image / Profimedia 

Norveška, Portugal, Nemačka, Mađarska i Poljska takođe su među prvih 10 najskupljih zemalja, ali su cene u njihovim restoranima za degustacijski meni ispod 200 po osobi, što ih čini malo pristupačnijim od prvih pet.

Osim najskupljih, u Evropi se nalaze i najjeftiniji restorani sa Michelin zvezdicama. Malta je svakako najpovoljnija opcija i na njoj postoji pet restorana sa takvim odličjem, a cena obroka je oko 125 evra po osobi.

Grčka je druga najjeftinija opcija u Evropi sa prosečnom cenom od 132 evra za obrok u nekom od 12 Michelin restorana. Trenutno se svi nalaze u Atini, jer vodič tek treba da proširi pokrivenost širom zemlje.

Slovenija, Belgija i Turska su takođe zaslužile svoja mesta na listi pristupačnih zemalja, a u njima obrok u nagrađivanim restoranima iznosi nešto manje od 140 evra.

Između Malte i Grčke, Kina je na četvrtom mestu. Ogromna azijska nacija nudi obrok za 128 evra po osobi, a na listi se nalazi čak 122 restorana sa zvezdicama.

biznis.kurir.rs/TU Magazin