Priprema zimnice uveliko je u toku, a za mnoge porodice to je prilika da zarade dodatni novac. Za mala poljoprivredna domaćinstva najunosniji proizvod je ajvar, a tegla više se traži uprkos visokoj prodajnoj ceni.

U porodici Stakić iz Lipničkog Šora kod Loznice, priprema zimnice je posao za sve ukućane. Najviše vremena i posla zahteva ajvar, ali je od njega najviša zarada.


"Svake godine ide tonu, tonu i po paprika i spremamo ajvar od 500 tegli, pa nadalje. Paprika je čista, pečena na šporetu, zato što ljudi traže čiste paprike bez barenja", kaže Nada Stakić.

zimnica ajvar  (1).jpg
Kurir/D.Š. 

 Iako je nestašica paprika dovela do poskupljenja gotovog proizvoda za oko 200 dinara, računice, tvrde, i dalje ima, jer viša cena nije uticala na potražnju koja je i dalje veća od onog što uspeju da proizvedu.

Svetlana Stakić navodi da su uz ajvar, zbog velike zainteresovanosti, počeli da rade i mleveni paradajz, kao i džem i rakiju.

“Sve što proizvedemo uspemo da prodamo već do zime. Planiramo da vremenom proširimo delatnost, za sada radimo nas tri, ali je ideja da nakon nekog vremena uposlimo još nekog", dodaje Stakić.

zimnica45.jpg
Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mišković 

 Gordana Stakić napominje da deo zarade ide u investiranje.

“Prošle godine smo kupili mešač, ove godine smo kupili mašinu za mlevenje, tako da nas tri sve to što radimo, radimo mi iz kuće i smatram da svaki posao kada se radi porodično, da je zarada neminovna", ističe Stakić.

Proizvodnja slane i slatke zimnice, osladila se Stakićima, jer trud koji ulažu uspevaju i da naplate, a zbog sve veće proizvodnje sve teže broje tegle i poklopce.

Kurir.rs/RTS/Prenela S. Č.