Prodavci i nakupci na zelenim pijacama kao da su samo čekali da krene sezona spremanja zimnice, pa da nabudže cene da se kupcima od njih zavrti u glavi. Sudeći prema tome koliko će para trebati za spremanje na primer turišije, mnogi će morati da posegnu za štekom iz slamarice.

Oni koji spremaju ajvar znaju da su cene crvene paprike ove godine "paprene" i kreću se od 150 do 200 dinara po kilogramu, dok plavi patlidžan na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu košta 130 dinara.

Ipak, sudeći prema aktuelnim cenama najskuplje će biti spremanje kuvanog paradajza, jer kilogram ovog povrća košta 350 dinara, dok prodavci za kilogram sorte "volovo srce" traže po 400 dinara.

Zelena pijaca 2.jpg
Slavica Čolić Bajlonijeva pijaca

 Za kilogram tikvica treba izdvojiti 130 dinara, dok kilogram kupusa košta 100 dinara, koliko košta i kilogram crnog luka. Za istu količinu žute boranije zvane olovka treba izdvojiti 300 dinara. 

I spremanje turišije će, sudeći prema aktuelnim cenama, biti poprilično neisplativo, jer ni jedno povrće koje u nju ide ne može da se nađe ispod 150 dinara. Tako za kilogram krastavčića treba 250, a za istu količinu šargarepe 150 dinara, za kilogram zelene paprike turšijare 200 dinara, dok karfiol košta neverovatnih 350 dinara. Najeftiniji je zeleni paradajz koji košta 120 dinara. Kada se uzme u obzir da od svih vrsta ovog povrća treba kupiti više kilograma, za jedno pristojno bure turšije potreban je ceo svežanj crvenih novčanica.

zimnica.jpg
Shutterstock 

Ako ste pomislili da bi vam se više isplatilo da skoknete do juga Srbije i tu kupite i dovučete potrebno povrće za spremanje zimnice varate se. Kilogram crvene paprike ajvaruše u Vlasotincu košta do 200 dinara, paradajz isto toliko, krastavčići drže visoku cenu i koštaju do 250 dinara, a cena kilograma mladog kupusa košta do 170 dinara.

Možda je ipak isplativije kupiti gotovu zimnicu, jer se na primer tegla domaćeg ajvara u Vlasotincu može kupiti za 1.000 dinara.