AKO GAZDA DOSTAVI JEDAN PAPIR OTKAZ VAM NE GINE: Imate 8 dana da uradite jednu stvar, ovo su vaša prava
Foto: Profimedia

AKO GAZDA DOSTAVI JEDAN PAPIR OTKAZ VAM NE GINE: Imate 8 dana da uradite jednu stvar, ovo su vaša prava

Novčanik -

Na TikTok kanalu Infostuda pojavio se još jedan koristan snimak, u kome se objašnjava da li poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja.

Narator objašnjava i koja prava u tom slučaju ima poslodavac.

- Kada poslodavac smatra da je zaposleni načinio povredu radne obaveze ili da nije poštovao radnu disciplinu, može da otkaže ugovor o radu zaposlenom samo ukoliko mu je prethodno dostavio pisano upozorenje - rekao je.

Dodaje da u istom mora da navede činjenice i dokaze koji stoje protiv zaposlenog i ostavlja mu rok od najmanje osam dana da se na to upozorenje izjasni.

- Takođe, ukoliko smatra da zaposleni nedovoljno kvalitetno obavlja svoj posao on mora dostaviti pisano upozorenje u kome navodi nedostatke u njegovom radu i navodi rok za koji mora da te iste nedostatke ispraviti.

Tek ukoliko u tom roku ne bude otklonjen svaki nedostatak može da mu uruči otkaz. Upozorenje se u pisanoj formi mora dostaviti u prostorijama poslodavca ili putem pošte.

Ukoliko poslodavac ne ispoštuje ovu proceduru kako zakon i nalaže, zaposleni ima pravo da ga tuži zbog nepoštovanja zakonske procedure.

@poslovi_infostud Saznajte da li poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja? #posloviinfostud #infostud #pravnik #radnopravo #fyp ♬ Success Inspirational - StereojamMusic

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja