PLATA 1.500 EVRA PLUS BAKŠIŠ I OBEZBEĐEN SMEŠTAJ U SRCU SRBIJE Menadžer Nikola iskren: Može da se zaradi, ali mora i da se radi
Foto: RINA

PLATA 1.500 EVRA PLUS BAKŠIŠ I OBEZBEĐEN SMEŠTAJ U SRCU SRBIJE Menadžer Nikola iskren: Može da se zaradi, ali mora i da se radi

Novčanik -

Letnja turistička sezona je na izmaku, a mnogi sezonski radnici koji su trbuhom za kruhom otišli put primorja, još malo i vraćaju se kućama. Ipak, da još uvek za njih ima posla svedoči i oglas iz jednog ugostiteljskog objekta na Zlatiboru, koji pokazuje da su i na ovoj srpskoj planini uslovi možda čak i bolji nego kod komšija.

Zlatibor
foto: RINA

Konoba u centru planine traži kuvara, a početna plata je 170.000 dinara kao i dodatni procenat od pazara, obezbeđen smeštaj ili refundiran prevoz i plaćeni prekovremeni sati.

- Ono što piše u oglasu, mi čvrsto iza toga stojimo. Kod nas ne može da se desi situacija da ponudimo jedno, a da u praksi bude drugačije. Međutim, u dosta slučajeva imamo prijave za poziciju koju nudimo, ali znanje, zalaganje, profesionalnost nisu na nivou kojim bi opravdali ponuđene uslove. Danas je veoma teško pronaći kvalitenog radnika, naročito u ugostiteljstvu. To je ipak nepredvidljiva profesija, ne možete uvek biti sigurni da ćete završiti u tačno vreme, ali svaki dodatni radni sat je plaćen, kaže menadžer konobe Nikola Nikodijevć.

Nikola Nikodijević
foto: Privatna Arhiva

Dodaje da već dugo godina radi u ugistiteteljstvu, a i sam je bio jedan od onih koji je zbog dobre zarade otišao na primorje u Hrvatsku, ali se vratio jer je svestan da i u Srbiji, ko želi da radi može i da zaradi. Ipak, kako kaže, mladi u poslednje vreme kao da beže od odgovornosti i za razliku od nekih starijih generacija, kao da nemaju adekvatne radne navike.

- Nemamo kvalitetan obrazovan kadar kad je u pitanju ugostiteljstvo, više je njih koji su samo priučeni za te poslove, a imaju veoma visoke zahteve. Ponekad razgovori za posao izgledaju kao da oni mene intervjuišu, a ne ja njih. Obostrano poštovanje je veoma važno. Kod nas na Zlatiboru radi oko 30 odsto lokalnog stanovništva i čak 70 odsto ljudi je sa strane. Ovo je turističko mesto, može da se zaradi ali mora da se radi, da se plata zaradi i opravda poverenje poslodavaca. Mi to kao firma znamo da cenimo finansijski, samo je pitanje ko koliko želi da radi, ističe Nikodijevic.

Zlatibor
foto: RINA

Iskusan kao ugostiteljski radnik, Nikola se još jednom osvrnuo i na činjenicu da je u Srbiji danas veliki deficit ugostiteljskih radnika, kako konobara, tako i kuvara, higijenicarki, radnika na recepciji.

- Ima tu dosta faktora, posao nije ni najmanje lak. Pre svega više psihički nego fizički. Vi danas imate ljude koji često na naš kadar gleda potcenjivački i to zna da zaboli. Dobar dan i doviđenja od strane gosta danas polako postaju retkost i prijatno se iznenadimo kada to cujemo. Sa druge strane jako je teško kako za poslodavce, tako i za nas radnike u ugostiteljstvu, jer u vreme kad su svi sa svojim porodicama na okupu, za Novu Godinu, Božić, druge praznike... mi tada najviše radimo, mi nemamo tada slobodne dane. Privatni život jako trpi i sve su to negde faktori koji utiču na deficit ugostiteljskih radnika, zaključuje menadžer poznatog zlatiborskog restorana.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track