TEGLE AJVARA NEMA ISPOD 1.000, SLATKO OD JAGODA 700 DINARA: Najjeftinija turšija - Detaljan cenovnik zimnice kod onlajn prodavaca
Foto: Shutterstock

na čekanju

TEGLE AJVARA NEMA ISPOD 1.000, SLATKO OD JAGODA 700 DINARA: Najjeftinija turšija - Detaljan cenovnik zimnice kod onlajn prodavaca

Novčanik -

Natprosečno visoke temperature u avgustu odložile su spremanje i prodaju zimnice, pa će punjenje špajza pričekati do druge polovine septembra. Iako je već kraj avgusta, iz kuhinja proizvođača domaće zimnice mirišu samo džemovi i slatka, dok se spremanje ajvara, cvekle i paradajza odlaže jer ni proizvođači ni kupci nemaju gde da čuvaju tegle na visokim temperaturama.

Kako šta stiže

- Od zimnice sad se prodaju sirupi, poneko kupi slatko i mleveni paradajz. U toku je priprema slatkog od šljive, koje se najbolje i prodaje. Slatko spremamo sezonski, počev od šumskih jagoda, pa redom od trešnje, višnje, kako šta stiže. Spremamo i džemove od sezonskog voća, dok pravljenje ostale zimnice odlažemo zbog velike vrućine, koja je kočnica i za spremanje i za prodaju. Prodaja zimnice kreće krajem septembra, kada se ljudi vrate sa odmora i malo obnove budžet, tada je najbolja - kaže Milena Topalović, proizvođač domaće zimnice iz Ključa u opštini Mionica.

Tabela cene zimnice
foto: Kurir.rs

Stalne mušterije

Domaćice koje spremaju zimnicu po tradicionalnim receptima prodaju je uglavnom stalnim mušterijama, ali ima i poneki novi kupac koji naručuje po preporuci.

- Mi radimo pet godina i imamo iste mušterije, koje naručuju po potrebi koliko im čega treba. Gledamo da imamo na zalihama svega, ali na primer cveklu još nisam izvadila iz zemlje i zbog vrućine je vadim po potrebi i pravim u manjim količinama. Sigurnije je da stoji u zemlji - ističe Milena i dodaje da očekuje da će zimnica biti skuplja, iako svaki proizvođač sam određuje cenu.

Džem
foto: Shutterstock

Kornišoni i džem

S druge strane, Dejan Joksimović, vlasnik preduzeća "Boki food system" iz Donje Toponice kod Prokuplja, tvrdi da će zimnicu prodavati po prošlogodišnjim cenama.

- Mi pravimo i prodajemo kompletnu zimnicu - džemove, ajvare, cveklu, papriku, feferone, ali prodaja još nije krenula. Vrućina utiče i na proizvodnju i prodaju. Trenutno pakujemo za prodaju kornišone, a džemove radimo kako šta stiže. Očekujemo da prodaja zimnice krene u drugoj polovini septembra, a cene će biti na istom nivou kao prošle godine. Bolje da prodamo po istim cenama nego da nam ostane - kaže Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track