EKONOMSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU NA PUTU RAZVOJA IDEJE I PODSTICANJA AKTIVNOST ODRŽIVOG RAZVOJA
Foto: Slavoljub Radovjević

EKONOMSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU NA PUTU RAZVOJA IDEJE I PODSTICANJA AKTIVNOST ODRŽIVOG RAZVOJA

Održiva budućnost -

Živeti, raditi i trošiti resurse i prirodna bogatstva na način da se zadovolje sadašnje potrebe, ali i da se omogući i obezbedi zadovoljenje potreba budućih generacija predstavlja ultimativni cilj i odražava suštinu održivog razvoja. Sa druge strane, činjenica je da pitanja zaštite životne sredine, klimatskih promena, efekata staklene bašte, siromaštva i ekonomske, etničke i socijalne nejednakosti izazivaju sve veću zabrinutost. Odgovornost za održivi razvoj i pomenuta pitanja imamo svi, individualno i institucionalno, lokalno, reginalno, nacionalno i globalno. Međutim, da li je realnost baš takva? Da li smo svesni te odgovornosti i da li znamo kako možemo doprineti održivom razvoju? Negativni odgovor na gotovo sva ova pitanja dodatno izaziva zabrinutost.

Ekonomski Fakultet
foto: Slavoljub Radovjević

Možda pravo pitanje treba da bude koliko kasnimo sa akcijama i konkretnim merama kako bismo dali doprinos rešavanju problema od opšteg, globalnog interesa i obezbedili budućnost za generacije koje dolaze. Ono što ne treba zaboraviti je da snaga leži u svakom pojedincu, u svakoj pojedinačnoj organizaciji i instituciji, te da svaki pojedinačni korak može da podstakne druge, odnosno da bude kamenčić koji pokreće lavinu. Iz perspektive, održivog razvoja, takva lavina je upravo ono što je nama potrebno.

Ekonomski fakultet u Kragujevcu je prepoznao značaj ovih pitanja, te pionirski, brojnim aktivnostima nastoji da podigne svest, podstakne razmišljanje i delovanje u pravcu održivosti, na individualnom, lokalnom, regionalnom i korporativnom nivou. Zato smo 17. 06. 2024. godine organizovali četvrti naučni skup „Računovodstvena znanja kao činilac ekonomskog i društvenog napretka“, sa sledeća tri panela na ove aktuelne teme:

Ekonomski Fakultet
foto: Slavoljub Radovjević
  1. Standardizovano nefinansijsko izveštavanje - iskustva i perspektive, na kojem će izlagači biti predstavnici prakse i različitih institucija (projekat GIZ).
  2. Ozelenjavanje računovodstva i finansija, na kojem će izlagači biti profesori ekonomskih fakulteta iz Kragujevca, Beograda, Niša i iz drugih akademskih institucija.
  3. Integrisanje održivosti u računovodstvo i upravljanje, na kojem će izlagači biti profesori sa ekonomskih fakulteta iz Podgorice, Banja Luke, Zagreba, Kragujevca, Beograda, Niša i iz drugih akademskih institucija.

Kroz organizovanje ovog jedinstvenog naučnog skupa i brojne druge aktivnosti, između ostalog i međunarodnu akreditaciju britanske Asocijacije ovlašćenih sertifikovanih računovođa (ACCA) za studente Računovodstva i poslovnih finansija, Ekonomski fakultet u Kragujevcu je zauzeo lidersku pozicije u našoj zemlji, kada je u pitanju obrazovanje u oblasti održivog razvoja, cirkularne ekonomije, računovodstva, revizije i poslovnih finansija.

Ekonomski Fakultet
foto: Slavoljub Radovjević

Naučni skup „Računovodstvena znanja kao činilac ekonomskog i društvenog napretka“ je prvi put organizovan 2021. godine, u znak sećanja na profesora dr Slobodana Malinića, koji je ostavio neizbrisiv trag u ekonomskoj nauci, pre svega, u oblasti računovodstvene teorije i prakse u zemlji i regionu. Na ovogodišnjem, četvrtom naučnom skupu će aktuelne rezultate svojih teorijskih i empirijskih istraživanja u oblasti računovodstva, revizije i poslovnih finansija, predstaviti 71 autor. Svi radovi sa naučnog skupa su štampani u zborniku radova. Jedna od pratećih aktivnosti naučnog skupa je izložba knjiga autora iz zemlje i regiona. Ovo je jedinstvena prilika da autori predstave, a da se gosti upoznaju sa najnovijim izdanjima iz oblasti računovodstva, revizije i poslovnih finansija iz čitavog regiona.

Na panelu „Standardizovano nefinansijsko izveštavanje - iskustva i perspektive“ ćemo imati izlagače iz privrede i različitih institucija. Ovaj panel se organizuje u saradanji sa Centrom za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu i platforme „Održivi razvoj za sve“ koja je podržana od strane vlada Švajcarske i Nemačke, a sprovedena je od strane GIZ-a, u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“.

Naučni skup ima karakter regionalnog skupa, budući da učesnici dolaze iz pet zemalja, i to: Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ekonomski Fakultet
foto: Slavoljub Radovjević

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track