NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O POVEĆANJU MINIMALNE ZARADE: Sindikati traže 30 odsto više nego do sada - ovo su predlozi
Foto: Shutterstock

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O POVEĆANJU MINIMALNE ZARADE: Sindikati traže 30 odsto više nego do sada - ovo su predlozi

Novčanik -

Pregovori predstavnika države Srbije, sindikata i poslodavaca o minimalnoj zaradi za 2025. godinu, nastaviće se danas kada bi Ministarstvo finansija trebalo da predloži tačan iznos povećanja.

Na poslednjem sastanku, 19. avgusta, Ministarstvo finansija je predložilo da se "minimalac" poveća između osam i deset odsto.

Reperezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" tražili su povećanje od oko 30 odsto ili iznos od 60 odsto vrednosti prosečne potrošačke korpe, što je oko 61.800 dinara.

Predlog poslodavaca je da minimalna zarada iznosi oko osam odsto, odnosno koliko bi trebalo da iznose projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije u 2025. godini.

Dinari
foto: Shutterstock

Sindikati nisu zadovoljni predlogom države, pa su na prethodnom sastanku predložili da još jednom ponude novu opciju i danas bi trebalo da je saopšte, što je resorno ministarstvo prihvatilo.

ROK 15. SEPTEMBAR

Pregovori o minimalnoj zaradi između socijalnih partnera svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje država.

Poslednjih godina iznos minimalne zarade pre početka pregovora saopštavao je predsednik Aleksandar Vučić i pre početka samih pregovora, a to je učinio i ove godine.

Koliko tačno ima radnika koji primaju minimalac teško je proceniti, sindikati smatraju da tu zaradu prima oko 250.000 ljudi, a država da ih je nešto manje od 100.000.

Biznis.kurir.rs

Bonus video:

03:18

ČETVRT VEKA SE NIKO NE STAVLJA NA STRANU RADNIKA Mahmud Bušatlija: Minimalac nije naš najveći problem nego OVA GRUPA LJUDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track