"ČETVRT VEKA SE NIKO NE STAVLJA NA STRANU RADNIKA" Mahmud Bušatlija: Minimalac nije naš najveći problem
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"ČETVRT VEKA SE NIKO NE STAVLJA NA STRANU RADNIKA" Mahmud Bušatlija: Minimalac nije naš najveći problem

InfoBiz -

Da li bi vam bilo dovoljno za život da minimalna plata bude 650 evra? Poslednja vest je da su sindikati i poslodavci na početku pregovora o minimalnoj zaradi za 2025. godinu izneli stavove o procentu povećanja, a da će država svoj predlog saopštiti u ponedeljak, na narednom sastanku.

Sindikati traže povećanje od 30 odsto kako bi se do 2027. ostvario cilj Vlade da minimalna zarada iznosi 650 evra. Poslodavci nude mnogo manje, tek 8 odsto ili ako to bude više da im država da neke ustupke i kompenzaciju.

I sa prosečnom platom u Srbiji se teško živi, a kako smo došli u situaciju da od minimalca treba da živi skoro pola miliona radnika u Srbiji, voditeljka Pulsa Srbije Anastasija Čanović razgovarala je sa konsultantom za strana ulaganja Mahmudom Bušatlijom.

Mahmud Bušatlija
foto: Kurir televizija

- Danas je 100.000 dinara za četvoročlanu porodicu malo. Vi kad pogledate sada porodicu sa dva deteta, bez obzira kolika su ta deca, imate obavezu da ih obučete, da ih hranite. I sad je nemoguće da samo jedan od roditelja radi. Nemoguće je sada da se na svake dve-tri godine zameni automobil, da se svake godine ide na letovanje i zimovanje. Status zaposlenih u ovoj zemlji je vrlo loš, iskreno govoreći - započeo je Bušatlija i osvrnuo se i na pregovore o minimalcu.

- Ovi pregovori koji se momentalno održavaju, izgleda da nisu pregovori, jer Vlada treba da bude moderator između dve strane, a ne da se stavlja bilo kome na stranu. Nažalost, poslednjih skoro četvrt veka, sve vlade do sada su se oslanjale više na vlasnike firmi nego na radnike. Nijedna Vlada nije stala na stranu radnika - ocenio je Bušatlija i izneo još jedan alarmantan podatak.

03:18

ČETVRT VEKA SE NIKO NE STAVLJA NA STRANU RADNIKA Mahmud Bušatlija: Minimalac nije naš najveći problem nego OVA GRUPA LJUDI

- Međutim, mi skoro tri godine ne dobijamo podatke o kategoriji građana koji su ispod nekog nivoa koji obično propisuje Svetska banka. Kod nas je nemaština veoma zastupljena, negde oko 25 odsto ljudi je bilo ili jeste u toj situaciji. Pretpostavljam da Zavod za statistiku vodi računa o tome, samo što ima zabranu da to javno kaže.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

ONI KOJI PRIMAJU MINIMALAC JEDVA SKLAPAJU KRAJ SA KRAJEM Mihajlović: Ko bi rekao DA JE NAJVEĆI BROJ NJIH ZAPOSLENO OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track