DANAS ISTIČE ROK ZA PLAĆANJE OVE VAŽNE OBAVEZE: Za svaki dan zakašnjenja obračunava se zatezna kamata - Cifre su astronomske!
Foto: Shutterstock

DANAS ISTIČE ROK ZA PLAĆANJE OVE VAŽNE OBAVEZE: Za svaki dan zakašnjenja obračunava se zatezna kamata - Cifre su astronomske!

Novčanik -

Rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu za 2024. godinu za fizička i pravna lica i preduzetnike ističe 14. avgusta, jer se prema Zakonu o porezima na imovinu, ta obaveza plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Ukoliko pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, ne izmire svoje obaveze, već od narednog dana počinje da se obračunava zatezna kamata.

Treba imati u vidu da se porez na imovinu građana utvrđuje rešenjem lokalne poreske administracije, što je važno zbog toga što postoji poreski prekršaj koji podrazumeva kažnjavanje fizičkog lica koje ne izvrši uplatu poreza utvrđenog rešenjem Poreske uprave novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Međutim, pored kazne za poreski prekršaj građani treba da znaju da se u slučaju neplaćanja poreza može pokrenuti prinudna naplata i da se tada poreski dug uvećava jednokratno za pet odsto, a obračunava se i zatezna kamata na dospeli, a neplaćeni porez.

porez, računi, troškovi
foto: Shutterstock

Prema zakonu, obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice, koje je na nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije imalac prava, korisnik ili držalac imovine koja je po zakonu o porezima veće vrednosti od 400.000 dinara i nije oslobođena plaćanja poreza, kao što su po posebnim članovima oslobođene crkve, diplomatska predstavništva, fondacije.

Pravna, fizička lica, kao i preduzetnici, u obavezi su da plaćaju porez na imovinu za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Ukupan godišnji iznos potrebno je podeliti na četiri jednaka dela i uplaćivati u predviđenim kvartalnim rokovima. Ako poreski obveznici ne dobiju na vreme rešenja za tekuću godinu, predstavnici Uprave za javne prihode im preporučuju da podele prošlogodišnju sumu na četiri dela, te jedan deo uplate u zakonski predviđenom roku, a kada im stigne aktuelno rešenje da uplate eventualnu razliku, jer će im u suprotnom biti uračunata kamata.

Iz Poreske uprave (PU) navode da građani mogu jednim klikom da utvrde dugovanja za porez na imovinu, kao i da izvrše plaćanje putem Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija koji se nalazi na adresi lpa.gov.rs.

Poreska uprava, paušalci, preduzetnici, lekar
foto: Shutterstock

- Putem Portala lpa građanima je omogućen pregled utvrđenih obaveza, pregled stanja na računima obveznika i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, dok je privrednim subjektima pružena mogućnost podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, prijave za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i pregled utvrđenih obaveza i pregled stanja na računima obveznika - kažu iz PU.

Na taj način svako može da ima uvid u dugovanje i da plati porez. Prijavom na Portal eUprava korisnici takođe imaju pristup i svom eSandučetu gde mogu videti i preuzeti rešenje o porezu na imovinu.

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track