POSKUPLJUJU TEHNIČKI PREGLEDI: Nisu menjali cene 10 godina i sad rešili da sve nadoknade! Evo detaljnog cenovnika za svako vozilo
Foto: Thinkstock

POSKUPLJUJU TEHNIČKI PREGLEDI: Nisu menjali cene 10 godina i sad rešili da sve nadoknade! Evo detaljnog cenovnika za svako vozilo

Novčanik -

U javnom savetovanju do 1. septembra izmene o visini naknada koje moraju plaćati vlasnici vozila.

Troškovi i naknade koje plaćaju vlasnici vozila u Hrvatskoj trebalo bi da poskupe za nešto više od 15 odsto. Vidljivo je to u predloženoj izmeni o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila, a koja je po odluci Ministarstva unutrašnjih poslova trenutno u javnoj raspravi koja traje do 1. septembra.

Ne bude li izmena predloženih visina naknada, one bi za redovni ili vanredni tehnički pregled mopeda, motocikala ili lakih prikolica sa starih 12,30 evra po novome iznosile 14,19 evra, dakle, poskupele bi za gotovo dva evra.

Za lične automobile, priključna vozila ili traktore cena tehničkog pregleda bi se tako popela s 20,25 evra na 23,36, odnosno za nešto više od tri evra, a autobusa ili teretnih automobila s 32,55 na 37,55 evra.

EKO-test za dizelaše

Nadalje, EKO-test, odnosno ispitivanje izduvnih gasova motornih vozila za vozila s dizelskim motorom trebalo bi da poskupe za nešto više od dva evra, na predloženih 15,71 evro, kao i za vozila s BEZ-KAT motorom za više od evra (8,12 evra). Za vozila s REG-KAT motorom troškovi pregleda povisili bi se za nešto više od dva evra i iznosili bi 15,25 evra.

Evro, Euro, Novac
foto: graja / Alamy / Alamy / Profimedia

Predlaže se, ali za manje od jednog evra, i poskupljenje poslova koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole, što bi sad koštalo nešto više od sedam evra, dok bi se nova cena naplate propisanih obaveza po usluzi (2,64 evra) povećala za 35 centi.

Overa saobraćajne dozvole (7,06 evra) koštala bi evro više, dok bi odjava vozila, izdavanje potvrde iz evidencije bila skuplja za 28 centi (2,18 evra), izdavanje registarskih i izvoznih pločica za 35 centi (2,64 evra), a zamena ili izdavanje nove prometne dozvole nešto više od evra (7,92 evra).

Dodatni pregled gasnih instalacija po novome (10,16 evra) poskupio bi za nešto više od evra, kao i pregled vozila radi promene tehničkog stanja (7,59 evra). Utiskivanje broja šasije vozače bi stajalo dva evra skuplje (15,25 evra), dok bi za izdavanje pokusnih pločica i potvrde (2,64 evra) po novome trebalo izdvojiti 35 centi više.

tehnički pregled, opravka kola, auto-servis, servis za automobile, servis za kola, kola, automobili, majstor, majstor za kola
foto: Profimedia

Takođe, obrasci i registri tehničkog pregleda (1,43 evra) trebalo bi se naplaćivati 19 centi više.

"Opravdan potez"

- Te naknade nisu menjane deset godina, pa smatram da je ovaj potez sasvim opravdan. Tih petnaestak odsto poskupljenja, kada je reč o opštoj sigurnosti i sigurnosti u saobraćaju na putevima, ne bi trebalo predstavljati problem vlasnicima vozila. Nekoliko evra nije značajan trošak, a pridonosi sigurnosti u saobraćaju i stabilnosti sistema tehničkog pregleda - rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja