JEDNA STAVKA NA RAČUNIMA DIGLA GRAĐANE NA NOGE: Neki plaćaju i do 500 € više mesečno - Nisu mogli da se obuzdaju od besa!
Foto: filmfoto / Alamy / Alamy / Profimedia

JEDNA STAVKA NA RAČUNIMA DIGLA GRAĐANE NA NOGE: Neki plaćaju i do 500 € više mesečno - Nisu mogli da se obuzdaju od besa!

Novčanik -

Mislite da imate visoke račune za električnu energiju? Gde je električna energija u Nemačkoj najjeftinija – i kako možete malo uštedeti na potrošnji.

Regionalne razlike u cenama električne energije u Nemačkoj veće su nego što mislite. Električna energija je najskuplja u Tiringiji: tročlana porodica plaća prosečno 2.026 evra godišnje – ako ima osnovnu tarifu za snabdevanje.

Struja
foto: Shutterstock

Skoro 500 evra razlike

To je 489 evra više nego u najjeftinijoj saveznoj zemlji Bremenu, gde se plaća samo 1.537 evra.

Kako to često biva, postoji razlika u cenama električne energije između novih i starih saveznih zemalja: u proseku tročlana porodica u novim saveznim državama plaća gotovo 90 evra više, navode nemački mediji.

Regionalne razlike u cenama električne energije posledica su različitih naknada za električnu mrežu, objašnjava energetski stručnjak u Verivoksu.

- Oni zavise o području, broju komercijalnih i privatnih električnih priključaka i širenju obnovljivih izvora energije u dotičnoj regiji. Cene po kojima dobavljači električne energije kupuju električnu energiju takođe igraju ulogu – visoka nabavna cena je obično slučaj prenosi kupcima, kaže stručnjak.

Isplati li se promeniti pružaoca usluge?

Prema stručnjacima za upoređivanje cena, cene osnovnih usluga obično su među skupljima. Promena davatelja usluga zaista se može isplatiti: u proseku tročlana porodica može uštedeti više od 800 evra širom zemlje, prema Verivoksu.

- Cene električne energije za nove kupce pale su za oko 15 posto u poslednjih 12 meseci - kaže stručnjak.

- Ako ste još uvijek u problemu sa skupom osnovnom tarifom, svakako biste je trebali promeniti.

biznis.kurir.rs/fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track