IMATE LI KASKO OSIGURANJE? Svega 10 odsto vozila ga ima, korisno je za oluje, a evo šta sve pokriva
Foto: Shutterstock

AKO VAS ZANIMA

IMATE LI KASKO OSIGURANJE? Svega 10 odsto vozila ga ima, korisno je za oluje, a evo šta sve pokriva

Novčanik -

Bez obzira na činjenicu da ukupna premija kasko osiguranja raste iz godine u godinu, u procentu osiguranih vozila se ne beleži značajan rast. Od ukupnog broja vozila u Srbiji, kaskom je osigurano oko 10 odsto, kaže za Biznis.rs Nataša Đurđević, direktorka Direkcije za korporativne komunikacije Generali osiguranja.

Jedno od češćih pitanja koje se može čuti među vozačima je – da li mi je potrebno kasko osiguranje?

Za razliku od obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, koje nas štiti od posledica tuđih grešaka, kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje vozila koje pokriva štetu nastalu usled različitih rizika kao što su havarije, krađe, elementarne nepogode i druge nezgode.

- Najčešči razlozi aktiviranja kasko osiguranja su štete nastale na parkingu, odnosno razne vrste oštećenja nastalih od nepoznatog uzroka, češanjem sa nepokretnim preprekama i slično. Oko 40 odsto šteta je nastalo na taj način. Kod velikog broja šteta uzrok je pad ili udar nekog predmeta, najčešće oštećenja vetrobranskih stakala od kamenčića – oko 24 odsto je nastalo na taj način - objašnjava Nataša Đurđević.

Kome da se obratite ako su vam kola oštećena u oluji, a nemate kasko?

Vozači koji nemaju kasko osiguranje nadoknadu štete mogu da traže od Javno-komunalnog preduzeća “Zelenilo Beograd”.

- Ukoliko dođe do pada stabla ili grana sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu JKP Zelenilo-Beograd - navodi se na sajtu ovog preduzeća.

Proleće i početak leta u našoj zemlji obeležile su brojne olujne nepogode, tokom kojih se neretko dešavalo da drveće pada po automobilima. Ipak, prema rečima naše sagovornice, ovo nije čest uzrok naplate osiguranja.

Parking
foto: Stefan Stojanović MONDO

- Šteta nastalih od pada drveća ima jako malo. Ne možemo precizno da izvučemo podatak samo za ovakve događaje koji potpadaju pod rizik osiguranja od oluje, ali u periodima elementarnih nepogoda dolazi do povećane prijave šteta gde je dominantan uzrok grad, dok u redovnim okolnostima ovih šteta gotovo da nema. Od početka godine je oko šest odsto šteta koje kao uzrok imaju oluju, grad ili udar groma - navodi Đurđević.

U našoj zemlji kasko osiguranje nudi različite opcije pokrića, uključujući potpuno, dopunsko i delimično.

Potpuno kasko osiguranje pokriva štete usled saobraćajne nezgode, krađe vozila ili njegovih delova, oluje, grada, poplave, požara, eksplozije, udara groma, pada ili udara nekog predmeta ili vazdušne letelice, naletanja životinja ili ugriza životinja, snežne lavine, pada snega i leda na vozilo.

Dopunsko kasko osiguranje omogućava pokrivenost od rizika krađe, krađe stakala na motornim vozilima, kao i utaje vozila, dok je delimično kasko osiguranje namenjeno zaštiti od loma i oštećenja standardno ugrađenih stakala na motornim vozilima, koje je jedno od najčešćih oštećenja.

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track