AKO SE OVAKVA KOVANICA NAŠLA KOD VAS - MOŽETE DA DOBIJETE ČAK 650 €! Jedan evro vredi kao zlato, evo kako izgleda!
Foto: AP

proverite

AKO SE OVAKVA KOVANICA NAŠLA KOD VAS - MOŽETE DA DOBIJETE ČAK 650 €! Jedan evro vredi kao zlato, evo kako izgleda!

Novčanik -

Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica. Postoje kolekcionarske i opticajne, ali i prigodne kovanice koje se ponekad mogu pomešati s onim opticajnim.

Vredne, odnosno kolekcionarske kovanice su u opticaju i izdaje ih Deutsche Bundesbanka, a prigodni novčići takođe su zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti, jer imaju znatno veću vrednost. Naime, postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom.

Na primer, određeni novčić od jednog evra može da vredi čak 650 evra. Mnogi su možda već imali ovaj vredan novac u rukama, a da to nisu ni primetili.

Ako na kovanici primetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte. Moguće je da posedujete izuzetno vredan primerak, piše Fenix-magazin.

Evro, Rojters, Kovanice
foto: Rojters

Naime, štamparske greške na novčićima, poznate kao kovanice s pogrešnim reljefima, mogu značajno da povećaju njihovu vrednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih grešaka. Jedna od najčešćih je “prženo jaje”, kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrede oko 100 evra i relativno su lako prepoznatljivi.

Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o “rotaciji marke”, a takva kovanica može da vrediti oko 200 evra, ali ova greška je prilično retka. Jedna od najneobičnijih grešaka je “greška planeta”.

Ova izuzetno retka kovanica iz Minstera ima reljef kovanice od dva evra na ploči od jednog evra. Ko u svom novčaniku pronađe ovakav primerak može od kolekcionara da dobije i do 650 evra, navode nemački mediji.

BiznisKurir/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track