KAKO DO DODATNOG NOVCA BEZ DA RADITE JOŠ JEDAN POSAO? Ova četiri trika sigurno pomažu, jedno od rešenja je i na vašem telefonu
Foto: Shutterstock

KAKO DO DODATNOG NOVCA BEZ DA RADITE JOŠ JEDAN POSAO? Ova četiri trika sigurno pomažu, jedno od rešenja je i na vašem telefonu

Novčanik -

Uvek je dobro imati više para u džepu. Nekada je dodatni keš potreban za neku konkretnu stvar, na primer renoviranje stana ili kupovinu auta, a nekada nam daje sigurnost da ćemo biti spokojni i tokom nekih nepredviđenih događaja.

U jednoj rečenici – para više uvek dobro dođe. Da biste imali više novca potrebno je da, pre svega, vešto upravljate sa onim što imate. To je svakako lakše nego da radite još jedan posao. Sledeće četiri stvari su osnova zdravih finansija. Ukoliko uspete da ih savladate, bićete mnogo sigurniji u sebe i, generalno gledano, zadovoljniji svojim novčanikom, ali i svojim životom.

štednja
foto: Shutterstock

Kalendar finansija – da vam nikad ne promakne važan dan

Upravljanje ličnim finansijama nije uopšte toliko zahtevno. Evo primera: kalendar finansija može da bude najobičniji kalendar koji svako od nas ima na pametnom telefonu. Dovoljno je da u njega upišete kog dana imate neku važnu finansijsku obavezu tokom meseca (primera radi, rata kredita) i da podesite notifikaciju koja će vas podsetiti na bitan datum. Kada steknete rutinu, ova pomoć vam više neće ni trebati.

Napravite lični budžet

Ovo je jedan od osnovnih saveta. Dobri stari papir ili računar i Excel tabela – nije toliko bitno. Najvažnija stvar je da napravite svoj budžet, popišete prihode i predvidite troškove. I naravno, ključno je da se tog budžeta pridržavate. - Budžet vam govori gde ide vaš novac, pa se posle ne pitate na šta ste ga potrošili - objašnjava u jednoj rečenici značaj ličnog budžeta američki pisac Džon Maksvel.

štednja, novac, kasica prasica
foto: Shutterstock

Držite sve stavke budžeta na jednom mestu

Ključna stvar kod novca je – dobra organizacija. Isto pravilo važi i kada pravite lični budžet. Malo ljudi zaista ima taj dar dobre organizacije. Ako niste u toj grupi, onda vam neka od mnogobrojnih mobilnih aplikacija za lični budžet može pomoći. Dovoljno je da malo pretražite po internetu, odaberet onu koja vam se čini najzanimljivijom i pokrenete je na svom telefonu.

Sprečite impulsivnu kupovinu

Ova navika je ubica svakog budžeta. Vidite nešto što vam se svidi, odmah uđete u radnju i...odoše pare. Evo kako da se rešite te loše navike. Kada idući put vidite nešto što 'morate' da imate, sačekajte nedelju dana pre kupovine. Ako i posle tih nedelju dana želite da kupite tu stvar – onda je možda stvarno vredna vašeg novca. Međutim, pre će desiti da se predomislite. I na taj način ćete uštedeti novac. Jer, najbolji način da duplirate svoj novac jeste da ga presavijete i – vratite u džep.

biznis.kurir.rs/Kamatica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja