OVO SU STARE STVARI NA KOJIMA LAKO MOŽETE DA UZMETE PARE: Nemojte da vam skupljaju prašinu, evo kako da zaradite na brzinu od njih
Foto: Shutterstock

OVO SU STARE STVARI NA KOJIMA LAKO MOŽETE DA UZMETE PARE: Nemojte da vam skupljaju prašinu, evo kako da zaradite na brzinu od njih

Novčanik -

U podrumima, šupama, na tavanu, pa čak i u dnevnoj sobi ili kuhinji često se nalaze stvari koje skupljaju prašinu ili im je prošao rok trajanja. Tek kada se odlučimo na generalno čišćenje kuće ne znamo šta ćemo sa njima i radije ih bacamo u obližnji kontejner. Na taj način ne samo da smo potrošili novac koji smo davno uložili u njih, već i štetimo životnoj sredini.

Malo-malo u okolini možemo da naletimo na lokalnu deponiju koja nas još jedan korak deli od zdrave okoline, čiste zemlje, vode i vazduha. Prema istraživanju "Environment America Research & Policy Center" stare stvari čine više od 12% svetskog smeća (od kojih većina završava na deponijama). Kako da kao pojedinac stanete da put tome i imate neke koristi?

Jednostavno, stare stvari možete da unovčite ukoliko znate kako. Pogledajte 4 različite vrste starih stvari ili proizvoda od kojih možete da zaradite:

Jestivo ulje

U Srbiji postoji nekoliko kompanija koje se bave otkupom i transportom jestivih ulja. Upravo ovakvo poslovanje predstavlja vid reciklaže koji je koristan ne samo kompaniji već i građanima. Ulje koje koristite u domaćinstvo za spremanje hrane možete tokom dužeg vremenskog perioda da skladištite u adekvatnu posudu, a zatim, kada skupite određenu količinu, da prodate.

telefoni, mobilni telefoni, telefon, mobilini telefon, stari telefon
foto: Shutterstock

Elektronski uređaji

Koliko puta ste u kući pronašli stari telefon, punjač ili televizor koji skuplja prašinu? Umesto da ih čuvate za "uspomenu" možete od njih da zaradite. Takođe, mnoge prodavnice elektronike vrše otkup ili zamenu električnih uređaja. Na taj način možete da ostvarite određeni popust.

Metali

Da li vam je poznata rečenica "Kupujemo staro gvožđe, akumultarore,veš-mašine...?". Mnogi su je više puta čuli od lokalnih otkupljivača koji prolaze krajem uzvikujuću na megafon. Ukoliko u kući posedujete neke od metala, poput bakra (jedan od najvrednijih otpadnih metala na svetu zbog svoje široke primene u različitim industrijama), aluminijuma, starog gvožća, obratite se otkupu sekundarnih sirovina.

elektricni otpad, otpad, električni uređaji, reciklaža, sekundarne sirovine, odvoženje otpada, upravljanje otpadom, veš mašina, mikrotalasna
foto: Shutterstock

Odeća

Takođe, tekstil je još jedan od najvećih zagađivača na planeti. Brza moda je nažalost dovela do velike proizvodnje i potrošnje odeće, ali i njenog problema odlaganja. U poslednje vreme veoma popularna je polovina odeća, što govori sve više novootvorenih "seknd hend" radnji po Srbiji, ali i u svetu. Ukoliko u ormaru imate odeću koja vam je mala ili vam više ne odgovara, jednostavno vam se ne sviđa, uvek možete da je prodate. Umesto da završi u smeću neko drugi će uživati u njoj. Prodaju možete da izvršite preko društvenih mreža ili jednostavno da se raspitata u obližnjoj radnji polovne odeće.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track