GASTARBAJTER ŽIVI U LUX VIKENDICI, A STRUJU NE PLAĆA! Jedini je ima u kraju zahvaljujući ovom izumu, a ima i poseban ražanj! VIDEO
Foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

bosanska inovativnost urodila plodom, ima kuću bez računa

GASTARBAJTER ŽIVI U LUX VIKENDICI, A STRUJU NE PLAĆA! Jedini je ima u kraju zahvaljujući ovom izumu, a ima i poseban ražanj! VIDEO

Novčanik -

Mustafa Šutković iz Novoga Travnika nije mogao da čeka 15 godina da dobije struju od elektrodistribucije BiH kao što čekaju njegove komšije.

Američka preduzetnost i bosanska inovativnost urodili su plodom. Naime Mustafa je iskoristio snagu vetra na Rostovu koji ponekad duva i preko 200 kilometara na sat i uz pomoć vetrenjača proizvodi struju za svoje potrebe.

Penziju je zaradio u Americi a inovativnost je stekao kao bravar u poznatom MMK Bratstvo iz Novoga Travnika. Ovaj vrsni majstor i inovator napravio je i ražanj na solarni pogon zatim lift u svojoj vikendici, uvek ima toplu vodu a nije isključeno da će u budućnosti deo struje prodavati i susedima.

Mustafa Šutković
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

Zakon u BiH mu to već omogućuje ali treba uložiti još novca u vetrenjače. Ko zna možda njihovo 15-godišnje čekanje prekine upravo Mustafa umesto elektridistribucije BiH.

Kako je davno uspeo u Americi bez reči engleskog

Sad je u penziji, deca mu još tamo žive, a kaže da je živeo u Feniksu u Arizoni. Na ideju za biznis je došao tako što je primetio da tamo u Americi gde je on živeo ima onoliko naroda odavde - 15.000, iz Bosne, Srbije, Hrvatske a nema naše radnje, prodavnice s našom robom!

Mustafa Šutković
foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

- A mi ne možemo da živimo bez vegete - veli on uz smeh za Jutjub kanal Srećka Stipovića koji beleži ovakve priče širom Bosne.

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen/Srećko Stipović

Tako je došao na ideju da otvori radnju s robom iz bivše Juge. Išao okolo naokolo, pitao kako se otvara prodavnica niko nije umeo da mu kaže. Ali, veli, tu je bila jedna Turkinja koja je držala radnju s robom sa Balkana a od naše robe bili samo gulaš, vegeta i napolitanke. Uzme on gulaš a na njemu broj telefona, okrene, pozove, naiđe na Hrvata iz Šibenika i on mu objasni sve. Otvori prvu radnju, pa drugu, treću i kafić. Živeo je i tamo radio ali je veli čitav život sanjao svoj zavičaj, gde sad živi.

U lux vikendicu je ugradio i lift koji ga je, kaže, koštao 400 maraka.

Na pitanje pošto su mu te vetrenjače, kaže da je skuplje dovući ih tu gde je on, nego sama kupovina. Te manje, ima ih tri, koštale su oko 100-120 dolara, a ona veća je bila skuplja.

Neke od delova je donosio sa sobom u torbi, a neki delovi stizali su brodom.

Kurir.rs/SĐP/Youtube Srećko Stipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja