NAFTA POSKUPELA - CENE NAJVIŠE OD OKTOBRA PROŠLE GODINE: Brent dostigao gotovo 90 $, ovo su razlozi neverovatnog skoka
Foto: Shutterstock

NAFTA POSKUPELA - CENE NAJVIŠE OD OKTOBRA PROŠLE GODINE: Brent dostigao gotovo 90 $, ovo su razlozi neverovatnog skoka

Novčanik -

Cene nafte nastavile su svoj rast usled zabrinutosti za nižu ponudu, jer veliki proizvođači održavaju smanjenje proizvodnje, kao i zbog znakova snažnijeg ekonomskog rasta u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte.

Fjučersi za naftu Brent za junske isporuke porasli su za 31 cent, ili 0,4 odsto i dostigli cenu od 89,66 dolara po barelu, dok su Fjučersi za američku naftu WTI za majske isporuke porasli za 30 centi, ili 0,4 procenta i zadržali se na ceni od 85,73 dolara po barelu.

Sastanak najviših ministara Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika koji uključuje i Rusiju, OPEK+, održan je u sredu ove nedelje. Sastanak je doneo nepromenjenu politiku snabdevanja naftom i izvršio pritisak na neke zemlje da pojačaju poštovanje smanjenja proizvodnje.

Grupa je rekla da će neki članovi nadoknaditi višak ponude u prvom kvartalu. Takođe je rečeno da će Rusija preći na smanjenu proizvodnju, a ne na ograničavanje izvoza.

Nafta, Poskupljenje, Dolar, Pad, Berze, Trgovanje
foto: Shutterstock

Analitičari kompanije za bankarske i finasijske usluge ING rekli su da su cene nafte nastavile da rastu nakon što je sastanak preporučio da nema promene u politici proizvodnje OPEK+.

Ugovori za isporuke nafte Brent u junu i WTI u maju porasli u protekla četiri dana i zaključeni su u sredu na najviši nivo od kraja oktobra.

- Brent se suočava sa određenim otporom na nivou od 90 dolara po barelu, s tim da za sada ne može da se probije iznad njega - tvrde analitičari ING-a.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel bio je oprezan u pogledu budućih smanjenja kamatnih stopa zbog nedavnih podataka koji pokazuju rast radnih mesta, ali i inflaciju veću od očekivanog.

Komentari su bili pozitivni za naftu, jer su ukazivali na solidan ekonomski rast u SAD, rekao je Rob Havort, viši investicioni strateg grupe za upravljanje imovinom američke banke.

Gorivo, Nafta
foto: Shutterstock

Nedavni kontinuirani rast cena nafte usledio je nakon ukrajinskih napada na ruske rafinerije koji su smanjili snabdevanje gorivom i zabrinutosti da bi se rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao proširiti i na Iran, što bi verovatno poremetilo snabdevanje u ključnom regionu Bliskog istoka.

Iran je obećao osvetu Izraelu za napad u ponedeljak u kojem je ubijeno visoko pozicionirano iransko vojno osoblje. Iran je treći najveći proizvođač u OPEK-u.

- Iako je ova odluka OPEK+ bila naširoko očekivana, ona pruža izvesno uveravanje da nedavni porast napetosti na Bliskom istoku nije promenio pogled grupe na tržište - rekli su analitičari multinacinalne bankarske kompanije ANZ u izjavi za medije.

kurir.rs/energijaBalkana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track