VIŠE SE ISPLATI DA IZNAJMLJUJU, NEGO DA KUPUJU NEKRETNINE: U Nemačkoj godišnje uštede preko 7.000 €, sve manje ulažu u novogradnju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

isplati se

VIŠE SE ISPLATI DA IZNAJMLJUJU, NEGO DA KUPUJU NEKRETNINE: U Nemačkoj godišnje uštede preko 7.000 €, sve manje ulažu u novogradnju

Novčanik -

Prema trenutnoj analizi konsultantske kompanije Colliers za nekretnine, najmoprimci širom zemlje uštede u proseku oko 4.300 evra godišnje ako stan od 100 kvadrata iznajmljuju umesto da ga kupe. U velikim gradovima razlika je oko 7.100 evra godišnje, pišu nemački mediji, a prenosi Fenix-magazin.

Od leta 2022. potpuno se preokrenuo odnos između najma i kupovine stanova. Krajem 2021. kupovina stana bila je ekonomski atraktivnija od najma u 341 okruga.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Tada je kupovina bila u proseku oko 1.400 evra godišnje jeftinija nego život u iznajmljenom stanu od 100 metara kvadratnih. U Berlinu, Dizeldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Kelnu, Minhenu i Štutgartu razlika je iznosila samo oko 600 evra godišnje.

Analiza rezidencijalnog tržišta pokazuje koliko ulaganja u nekretnine zavise od kretanja kamatnih stopa. Bogatiji kupci stanova ili stambenih zgrada još uvek mogu profitirati. Razlog je taj što se u Nemačkoj tako malo gradi novogradnja da će iznajmljivanje neizbežno nastaviti da rastu.

zgrada, stan, nekretnina, prodaja stanova, izdavanje stana, novogradnja
foto: Shutterstock

- Stambene investicije su još uvek atraktivne, jer će imati koristi od dugoročnog povećanja najma - navode nemački mediji.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja