TEGLICA OD 100 GRAMA KOŠTA I DO 2.000 RSD: Do ovog prirodnog leka teško se dolazi, leči mnoge boljke, a ljudi ne pitaju za cenu
Od pamtiveka guščja mast i mast od jazavca poznate su kao odlično sredstvo za lečenje upale pluća, astme, broonhitisa, kod rana, opekotina, kožnih oboljenja, hemoroida.
Danas je veoma teško pronaći i kupiti ove životinjske tinkture jer ih isključivo proizvode ljudi koji gaje guske, a njih je jako malo, kao i oni koji love. Zbog velike potražnje na oglasima, njihova cena je poslednjih meseci drastično skočila - tek 100 grama masti košta i do 2.000 dinara, iako se potroši iz dva puta.
Otkad se u Srbiji pojavio virus velikog kašlja, roditelji su i pored antibiotika i drugih lekova koje su lekari uglavnom prepisivali deci, pronalazili i druge načine pokušaja izlečenja kao što su guščja mast i mast od jazavca.
To, donekle, znači da postoji guščja mast koja nije zapravo 100 procenata guščja, a o tome govori Nada Hilovot iz okoline Bačke koja godinama u svom dvorištu gaji guske i usputno pravi mast.
- Kada sam se udala na selo, rešila sam da svoju decu, kad god je to moguće, lečim prirodno. Od komšinice koja je gajila guske, čula sam da je mast veoma korisna za organizam, te da se može koristitit i za jelo, ali i za mazanje na pluća i ranu. Da budem iskrena, nisam očekivala da će mi ovo biti biznis evo već dve decenije - kaže ona.
Guske, kaže Nada, imaju dosta masnoće, a od jedne istopi oko 750 mililitara proizvoda.
- U početku ih hranim specijalnom smešom koju kupujem, a kada malo porastu i ojačaju, jedu isključivo kukuruz u zrnu i pasu travu. Onda ih mesec i po dana pred klanje zatvorim u prostoriju kako bi dobile na kilaži. Nakon pola godine, guske teže oko pet do šest kilograma, što je zaista dobra kilaža, posebno kad znate da se guska hranila zdravo, onako kako treba - objašnjava ona.
Iako se na tržištu sa svih strana nudi guščja mast, Nada kaže da nije svaka prava.
- Nije svaka guščja mast 100 procenata guščja. Nažalost, ljudi gledaju kako da zarade, pa se igraju s tinkturom, dodaju svašta u nju i time ona gubi čistinu. A nije teško doći do teglice pune masti. Masnoća odnosno salo se sitno nasecka, stavi u šerpu i meša da ne zagori. Brže se topi od svinjske masti, tako da u roku od pola sata može da se završi ceo proces. Potrebno je mast procediti i ostaviti da se hladi, a čvarci budu veoma ukusnu i mogu odmah da se jedu.
Naglašava da je gušja mast bogata omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno utiču na rad mozga, srca i krvnih sudova, sadrži brojne vitamine i druge sastojke neophodne za ljudski organizam, te zbog toga ima široku primenu i u kulinarstvu.
A cena?
Cena 100 grama guščje masti je 'pravo malo bogatstvo'.
Nadina cena za 100 grama je 1.300 dinara, dok na veću količinu prodaje i za 1.000.
- Ima i jeftinijih od mene, naravno, možete videti na internetu, cene su raznolike, međutim, mi ponosno stojimo ispred svojih proizvoda, znam da je mast dobra, dok kupim pakovanje… Ja i ne ističem prodaju koliko me ljudi traže, verujte mi. Svi u Vojvodini znaju da imam guske, pa zovu i pitaju imam li masti. Čak ni ne pitaju za cenu - kaže naša sagovornica.
(Kurir.rs/Nova)
KILO CENI 6.000! MILOŠ NAPRAVIO ČUDO NA DEDOVINI U SELU NAZVANOM PO SVETOM SISOJU! Sve što proizvede to i proda, pakuje u bočice od 100 ml i naplati 600 dinara