DRAGICA SE POSLE 3 MESECA VRATI KUĆI SA SKORO 10.000 € U DŽEPU: Ništa joj nije teško, nude joj čak i NASLEDSTVO, ona samo želi OVO
Foto: Profimedia

odlično PLAĆENA

DRAGICA SE POSLE 3 MESECA VRATI KUĆI SA SKORO 10.000 € U DŽEPU: Ništa joj nije teško, nude joj čak i NASLEDSTVO, ona samo želi OVO

Novčanik -

Poslednjih godina sve više žena iz Srbije odlučuje se na hrabar korak napuštanja svoje zemlje i odlaska u inostranstvo da rade kao negovateljice. Razlog je najčešće velika zarada za kratko vreme, koju ne mogu da ostvare u rodnoj državi, a ona ide i do 3.000 evra mesečno.

U nedostatku posla za kojim tragaju, kao i adekvatnom platom, koja bi pokrila sve ono što one mogu da pruže, posežu za radikalnim merama i odlaze daleko od svoje domovine. Plata koju u inostranstvu mogu da zarade ne samo da im omogućava da prežive, već i da u velikoj meri poboljšaju život sebi i svojim porodicama.

U Srbiji se plata za ovaj posao kreće od 50.000, pa sve do 100.000 dinara. Međutim, za isti posao u Nemačkoj mesečno mogu da zarade i do 3.000 evra.

Bez obzira na pozamašan novac koji mogu da donesu kući, ovakav posao iziskuje mnogo rada, znanja, ali i debele živce.

- Teško je raditi sa starijim ljudima. Obično su veoma zahtevni, ali ih razumem. Nije lako da prepustite nekome da se bavi vama, a niko to ne može da uradi kao vi sami. Uvek nalaze neku zamerku, ali naučiš da se nosiš sa tim i trudiš se da radiš najbolje što možeš i znaš - priča negovateljica Dragica.

Kako ističe, ovakav rad zahteva i punu požrtvovanost, jer za takve pacijente neophodna je prisutnost u svakom momentu.

negovateljica
foto: Profimedia

- Većina kad plati, zahteva i da ste stalno tu za njih. Zanimljivo je da im često ništa materijalno nije potrebno, nego samo da imaju sa kim nešto da progovore. Ima žena koje ne mogu da izdrže ovaj posao i tempo koji on zahteva, ali, verujte, isplati se sve, samo budite strpljivi - objašnjava Dragica.

Ona odlazi na svaka tri meseca u Nemačku, ali zato se kući vraća punih džepova.

- Moji odlasci se baziraju na tri meseca tamo i tri u Srbiji, ali znam zašto idem. Minimalna satnica se kreće od 15,50 evra, ali ja radim nekad i više nego što je dogovoreno, a oni znaju to da cene. Taj novac možda nije ništa u Nemačkoj, ali kod nas je ogroman, zato hoću da iskoristim da radim što više mogu, dok sam i ja puna snage i elana - priča 58-godišnja negovateljica.

negovateljica, starost
foto: Profimedia

Kako ističe, dobila je ponudu od starije gospođe da nasledi sve što ona ima, samo da je čuva dok je živa.

- Jedna fina gospođa u godinama mi je čak predložila da joj budem negovateljica do kraja njenog života, a zauzvrat da mi ostaviti sve što ima nakon njene smrti, ali uz trenutna minimalna plaćanja. Morala sam da je odbijem, jer ne želim da se nekome odbrojava sitno životni vek, ja sam tamo da bih zaradila i vratila se svojoj kući. A i nikad se ne zna, možda je moj kraj bliži nego njen - zaključuje Dragica kroz smeh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track