BALKANCI VEĆ SAD UPADAJU U JANUARSKU DEPRESIJU: Posle proslava novčanici se ispraznili, a cene osnovnih namirnica neprestano skaču
Foto: Profimedia

VELIKI TROŠKOVI

BALKANCI VEĆ SAD UPADAJU U JANUARSKU DEPRESIJU: Posle proslava novčanici se ispraznili, a cene osnovnih namirnica neprestano skaču

Novčanik -

Iako je nova godina stigla, i dalje vučemo probleme iz stare godine, bar kada se radi o cenama osnovnih proizvoda i usluga u nekim susednim zemljama u regionu.

Nakon svih proslava i opuštanja tokom novogodišnjeg slavlja, većina građana će pogledati u novčanik i prebrojati koliko im je novca ostalo, jer ih je ova godina finansijski potpuno osušila, pošto je sve skuplje nego ranije.

Hladan tuš

Sad već tradicionalno, svake godine nakon slavlja, u mnogim domovima pojavi se, takozvana, januarska depresija. U pojedinim slučajevima to se događalo i pre, jer su građani uznemireni tokom cele godine rastom cena hrane i ostalih životnih troškova.

novac, plaćanje, dinari, novčanik
foto: Kurir/Danijela Vujsić

,,Ne očekujem ništa, ja sam penzioner i imam pristojnu penziju, pa se nekako može. Imam dva sina koji mi pomažu, od toga živim'', ,,Cene su dosta visoke, potrošačka korpa je puno skuplja nego pre. Samo se nadam da poskupljenja neće biti'', ,,Trenutno su malo snižene, iako su još uvek previsoke za sve'', rekli su pojedini građani BiH.

Cene 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima neće se menjati naredna tri meseca. U Udruženju potrošača očekuju da će se to odraziti i na nova sniženja cena hrane.

Stoga, Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TK rekla je sledeće:

- Ako imate fiksnu cenu za jednu vrstu mleka i ona se bolje prodaje od drugih vrsta, onda je regularno očekivati ​​da se trgovci i proizvođači počnu bojati za svoju poziciju, te da i oni snize cenu kako bi osigurali postojeću ili poboljšali tržišnu poziciju. Moglo bi biti i drugačije, jer je već sada izvesno da će privrednici skuplje plaćati struju.

evri, novac, Pare, zbunjen muškarac
foto: Shutterstock

Isto tako, svoj komentar na celu situaciju dao je i ekonomski analitičar Igor Gavran:

- Moguće je da će neki to opravdano, najneopravdanije iskoristiti za povećanje cena, ali to ne može biti drastično. Što se tiče rasta cena, dodatnih negativnih iznenađenja ne bi trebalo da bude.

Ono što bi najviše negativno iznenadilo građane bilo bi poskupljenje goriva.

Trgovci naftnim derivatima smatraju da niko sa sigurnošću ne može da kaže kolike će biti cene, stoga je pravo pitanje hoće li Bosna i Hercegovina imati normalno snabdevanje naftnim derivatima, imajući u vidu dešavanja na svetskom tržištu, zato se nadaju olakšanju.

gorivo
foto: Shutterstock

- Sve bi bilo drugačije kada bi postojala dobra politička volja za strukturu cena u poreznim olakšicama. Porez iznosi 43 odsto od maloprodajne cene. Vidimo na kraju godine kako se svi hvale kako smo skupili više poreza, to je produkt poskupljenja, inflacije i ostalih ekonomskih faktora - ističe Milenko Bošković, iz Udruženja trgovaca naftnim derivatima.

Ovo su najteže osetili građani koji su se često zaduživali, kako bi finansijski preživeli od meseca do meseca, jer njihova primanja neretko ne pokrivaju ni osnovno. Iako je nova godina počela, izgledi su da će se nastaviti problemi iz stare.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja