OVO SVI IMAMO U KUĆI, A NE ZNAMO DA MOŽE DA NAS BOLJE GREJE: 10 saveta kako da uštedite energiju i smanjite troškove
Foto: Shutterstock, Ilustracija

štednja

OVO SVI IMAMO U KUĆI, A NE ZNAMO DA MOŽE DA NAS BOLJE GREJE: 10 saveta kako da uštedite energiju i smanjite troškove

Novčanik -

Na računima za struju u Srbiji se može uvek uštedeti, ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, kada je ona puno jeftinija.

Naime, kada se struja troši noću, njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi. Koliko je ušteda značajna, najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je jedan od najvećih potrošača među kućnim uređajima. Kada se voda u bojleru zagreva samo noću, mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti, biće oko 500 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike i projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) imaju 10 saveta uz koje ćete moći da ostvarite značajne uštede i možda već od sledećeg meseca poboljšate stanje na vašem računu:

Srbija, Struja, Poskupljenje, MMF
foto: Shutterstock

1. Veliku potrošnju energije možemo imati ukoliko nam je stambeni prostor loše izolovan, zato je bitno da sprečimo rasipanje energije dobrom izolacijom prozora i vrata.

2. Tokom letnjeg perioda, kada su visoke temperature, umesto uključivanja rashladnih uređaja, spustimo roletne ili navucimo zavese na sunčanoj strani kuće/stana, kako bismo oborili temperaturu i smanjili količinu električne energije koju koristimo za hlađenje.

3. Prostor u kome boravite izolujte od prostora u kome niko ne boravi, ne zagrevajte hodnike, prolaze i stepenište jer to dovodi do velikog utroška energije. Zatvarajte vrata prema hodnicima i drugim prostorijama koje se ne greju i nemojte pušiti u prostoriji u kojoj živite (izađite na balkon!).

4. Postavite reflektujuću foliju iza radijatora, kako biste toplotu usmerili ka prostoriji.

5. Zimi grejanje doma održavajte na temperaturi od 20 stepeni danju, a noću do 18 stepeni.

6. Kada perete veš ili sudove koristite hladnu vodu ili ih perite na nižim temperaturama, i uvek napunite mašinu do vrha jer tako smanjujete potrošnju energije.

7. Programirajte mašine za veš i sudove da rade noću, jer time smanjujete troškove energije čak 4 puta u odnosu na dnevno pranje.

8. Da bi vaš frižider optimalno radio, potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano velikom količinom leda.

grejanje, ogrev, struja, gas, drva, skupo
foto: Shutterstock

9. Hranu spremajte u poklopljenim sudovima, veličine ringle i uštedite čak do 10 odsto energije.

10. Pređite na kvalitetne LED sijalice, jer traju više od 10.000 sati, za razliku od sijalica sa užarenim vlaknom čiji je životni vek samo 1000 sati. Kad god je moguće, koristite što više prirodno svetlo, pa se odlučite za što tanje zavese na prozorima.

USAID-ov projekat „Bolja energija“ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track