DRVA JEFTINIJA I DO 50 ODSTO: Pale cene ogreva, evo koliko vam sada treba za ugalj i pelet
Foto: Shutterstock, RINA

DRVA JEFTINIJA I DO 50 ODSTO: Pale cene ogreva, evo koliko vam sada treba za ugalj i pelet

Novčanik -

Cene ogreva ove godine niže su od 20 do čak 50 odsto. Na tržištu veću šansu da zarade imaju domaći proivođači, čiji je pelet jeftiniji od onog koji dolazi sa stranih tržišta.

Zbog tople jeseni i niskih cena računicom su svakako najzadovoljniji kupci.

Nišlije su pitanje ogreva prebrinuli još letos, neki čak i pre. Pa ovih dana gotovo i da nema kupaca na niškoj kvantaškoj pijaci. A cene su niže nego prethodne sezone.

Dobra vest je da nema ni nestašica ove godine, a Miholjsko leto je značajno pomoglo građanima da ove godine prođu bez većih troškova kada je ogrev u pitanju.

Usled povećanja cene gasa, centralno grejanje u Kragujevcu je posle 10 godina ove sezone prvi put poskupelo za oko 1.000 dinara.

Za razliku od sugrađana koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja, Kragujevčanima koji samostalno greju svoje domove, ova grejna sezona je znatno jeftinija.

U odnosu na prošlu godinu, cene drva su niže i za oko 50 odsto.

Sada je cena drva trenutno 8.000, a prošle godine je bila 12.000, pa negde i 13.000 dinara. Pojeftinio je i pelet. Prošle godine cena jedne tone peleta je bila minimalno 38.000 dinara. Ove godine je 32.000, a može i jeftinija da se nađe od toga.

Što se tiče uglja, u zavisnosti od kategorije, cena se kreće od 18.000 do 26.000 dinara po toni.

Ne žive ni svi Beograđani isto. Oni koji žive u stanovima ne razmišljaju o nabavci ogreva. Oni koji žive u kućama i ove godine moraju da nabave drva, ugalj ili pelet. Doduše, prodavcima ogreva ove godine baš i ne ide na ruku. Iz prostog razloga što je vreme toplo.

grejna sezona, pelet
foto: Shutterstock

Prodaja uglja i drva u prestonici je manja u odnosu na prošlu godinu. Ne samo zbog toplije jeseni, nego i zbog prelaska velikog broja domaćinstava na drugačije vrste grejanja, kažu na stovarištu. I cene su značajno niže. Lane je paleta drva bila između 22.000 i 23.000 dinara, ove godine između 18.000 i 19.000. Pala je i cena drugih vrsta ogreva.

Cene briketa i peleta ove godine su znatno povoljnije u odnosu na prošlu godinu. Tako je prošle godine jedna paleta koštala oko 350 evra, dok sada već za 280 eura može da se nađe paleta. Kad pričamo o peletu, briket je bio oko 35.000-36.000 po toni, sada je 31.000 dinara.

Domaći proizvođači su ove godine znatno povoljniji u odnosu na uvoznike. Tržište ogreva se stabilizovalo uz značajan pad cena. Pelet iz uvoza je skuplji od domaćeg zbog visokih troškova transporta.

(Kurir.rs/Tv Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja