KAKO UŠTEDETI DO 4.000 € GODIŠNJE U NEMAČKOJ: Ove troškove možete da odbijete od poreza, dobijete pomoć a ne trošite novac i vreme
Foto: Shutterstock

KAKO UŠTEDETI DO 4.000 € GODIŠNJE U NEMAČKOJ: Ove troškove možete da odbijete od poreza, dobijete pomoć a ne trošite novac i vreme

Novčanik -

Nije uvek moguće uskladiti posao, porodicu, hobije pa domaćinstvo. Svako ko traži ispomoć u kućnim poslovima ne samo da dobije na slobodnom vremenu već može i uštedeti na porezima.

Popularni "lek" kada više ne možete pobeći od stresa na poslu, porodice i domaćinstva je nabaviti kućnu pomoćnicu. Tada neće biti toliko posla kod kuće, a možete čak i uštedeti na porezima.

Kako to radi? U Nemačkoj, u poreznoj prijavi postoji stavka za usluge u domaćinstvu. Taj pojam definiše podršku oko čišćenja, kuvanja, vrtlarstva ili čišćenja snega. Ovo se odnosi na sve poslove koji se obavljaju u vašem domu ili koji su jasno povezani s vašim domaćinstvom.

Limit na 20.000 evra

Područje usluga u domaćinstvu je veliko i često uključuje:

  • čišćenje kuće
  • pranje i peglanje veša
  • kuvanje obroka
  • zimska služba
  • održavanje vrta
  • čuvanje dece kod kuće
  • briga o rodbini kojoj je potrebna njega
  • briga o kućnim ljubimcima

Za ovu ispomoć u poreznoj prijavi možete prijaviti do 20.000 evra. Nadoknađuje se 20 odsto troškova, pa je maksimum 4.000 eura. Naravno, 20.000 evra nije mala stvar, ali ako trošite 200 evra mesečno na pomoćnika za čišćenje, možete uneti 2.400 evra troškova u svoju poreznu prijavu i zatim dobiti najmanje 480 evra povrata.

Važno: Osim usluga u domaćinstvu, porezno se mogu priznati i troškovi obrtnika. Postoji maksimalni povrat poreza od 1.200 evra godišnje. Dakle, ako u potpunosti iskoristite obrtničke usluge i usluge vezane uz kućanstvo, vaše će se porezno opterećenje smanjiti za 5.200 evra.

Nije vam dozvoljeno da navedete sve troškove

Poreska uprava je takođe vrlo specifična u pogledu toga šta možete, a šta ne možete tražiti kao troškove. Na primer, možete navesti troškove osoblja za pomoćnika čistača ili čuvara pasa. Ovo takođe uključuje putne troškove, troškove mašina, kao i troškove odlaganja i potrošnog materijala.

Međutim, naknade za odvoz smeća nisu uključene i podučavanje nije prihvaćeno.

Takođe je važno da imate račune za komunalne usluge na kojima su navedene sve stavke. Obavezno platite svoje račune čekom.

Račun za komunalije: Svako ga može odbiti

Nemate novca da priuštite pomoć u domaćinstvu? Kao podstanar, obično plaćate stanodavcu jednu ili dve kućne usluge.

Na primer, u vašoj poreskoj prijavi za usluge u domaćinstvu možete prijaviti troškove za usluge domara, usluge čišćenja ili zimske usluge.

(Kurir.rs/Fenix-magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track