MILOŠ (37) ZAKASNIO DA PLATI POREZ ZA FIRMU JEDAN DAN: Nakon par meseci stigla mu KOVERTA! Kad je otvorio - oblio ga HLADAN ZNOJ
Ilustracija, Foto: Shutterstock

drakonska kazna

MILOŠ (37) ZAKASNIO DA PLATI POREZ ZA FIRMU JEDAN DAN: Nakon par meseci stigla mu KOVERTA! Kad je otvorio - oblio ga HLADAN ZNOJ

Novčanik -

Preduzetnik u Srbiji kada osniva firmu plaća 4-5 vrsta poreza, doprinosa i taksi. Tri doprinosa koji su doprinos za penzijsko, zdravstveno i nezaposlenost, porez na dobit kao i eko taksu.

Nekada u nepažnji, a nekada jednostavno slučajno, desi nam se da u procesu zaboravimo neki korak.

Porez je, hteli to ili ne, nekako završio među onim rečima kojih se plašimo. U poslednje vreme, često čujemo i o poreskim izmenama.

Primera radi, Vlada Srbije produžila je primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce od najviše 10 odsto godišnje do kraja 2025. godine, a reč je o meri koja je uvedena izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju i koja stupa na snagu.

porez, porez na imovinu, nekretnine, prodaja kuća, kuća, nekretnina, prodaja kuće
foto: Shutterstock

Preduzetnicima, u nedostatku vremena od mnogih obaveza, od kojih je prva baš ta da svoj posao izvedu na nivo zarade, dese se i kašnjenja. Ona su za poreznike neopravdana.

Jednom Beograđaninu to je postalo jasno iz prve ruke. Miloš (37) je zakasnio da plati porez jedan dan i za to dobio debelu kaznu.

"Zakasnio sam da na doo firmi jedan dan da platim porez i doprinose, što je bilo početkom leta, a kazna mi je stigla u oktobru i iznosi 100.000 dinara za to kašnjenje", kaže on.

On ne osporava zakonski osnov po kojem mu je inspektor napisao kaznu, ali se pita da li je realno da je kazna tri puta veća od doprinosa i poreza.

"Delimo se na one kojima se sve može i ostale koji im sve plaćamo", dodaje rezignirano ovaj Beograđanin.

Podsetimo, poslanici u Skupštini Srbije usvojili su ove nedelje više zakona iz oblasti finansija, o podsticajima u poljoprivredi, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Kurir.rs/Blic Biznis

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track