POVEĆANE SUBVENCIJE, JEFTINIJE GORIVO, LAKŠI IZVOZ, UKINUTE TAKSE...Ovo su mere Vlade Srbije koje će OLAKŠATI život građanima
Foto: Profimedia, Shutterstock

ulaganja u poljoprivredu

POVEĆANE SUBVENCIJE, JEFTINIJE GORIVO, LAKŠI IZVOZ, UKINUTE TAKSE...Ovo su mere Vlade Srbije koje će OLAKŠATI život građanima

InfoBiz -

Za poljoprivrednike u Srbiji dolaze bolji dani. Vlada Srbije ulaže ozbiljne napore da ovaj sektor oživi i da proizvođače maksimalno pomogne ne samo novčanim podsticajima, već i da im pomogne u plasmanu njihovih proizvoda.

Pre nekoliko dana obradovala ih je vest iz Kine da će se potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa ovom zemljom otvariti vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 srpskih proizvoda, uglavnom poljoprivrednih, a usvojene su i izmene uredbe koje garantuju znatno veće subvencije za narednu godinu.

Od 2024. godine predviđen je minimalni iznos premije za mleko i on je sada, izmenom zakona, povećan sa deset na 15 dinara, kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara. Od 1. januara i subvencije po hektaru biće 18.000 dinara, a premija za mleko 19 dinara po litru.

polje, njiva, kombajn
foto: Shutterstock

U budžetu za poljoprivredu su predviđena i sredstva za povećanje:

  • 1. subvencije za kvalitetna grla, umesto 25.000 biće 40.000 dinara.
  • 2. subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000,
  • 3. subvencije za ovce i koze je 10.000 dinara umesto 7.000 dinara
  • 4. subvencije za košnice će, umesto 800 biti 1.000 dinara

NAJVIŠE IDE NA SUBVENCIJE

Za poljoprivredu je u budžetu Srbije predviđeno 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi koji će se obezbediti povraćajem za akcize od 50 dinara po litru na dizel, ukupno 14 milijardi dinara, pa će budžet iznositi 119 milijardi. Od ukupnog budžeta za poljoprivredu 88 milijardi je predviđeno za subvencije i one čine gotovo polovinu svih ukupnih davanja iz državne kase.

Izvoz voća bez carine!

Što se tiće izvoza u Kinu, našim proizvođačima biće omogućeno da bez carine izvoze sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove,... Na listi su sveže jabuke, breskve višnje, šljive, lubenice, ali i kiseli krastavci, kukuruz šećerac i svinjska mast...

voće, voćnjak, Topola, nepogode
foto: RINA

JEFTINIJE gorivo od Nove godine

Poljoprivrednici će od Nove godine plaćati dizel gorivo jeftinije pošto će akciza na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe biti 14,24 dinara po litru, naravno, ukoliko dokažu da im je ono potrebno za obradu njiva.

SUBVENCIJE ZA 100 HEKTARA

Od sledeće godine će se povećati površina obradivog zemljišta koja se subvencioniše, sa 20 na 100 hektara. Pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju dobiće isključivo oni koji zemlju obrađuju, a ne vlasnici zemlje. Ova mera doneta je kako bi se sprečila zloupotreba u korišćenju subvencija.

Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. za ono koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od naredne godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju - povrat od 50 dinara po litru. Ova mera odnosi se na 100 hektara zemlje i 100 litara goriva.

VAŽNO! Ukinuta taksa

Poljoprivrednici će od 1. januara 2024. godine biti u potpunosti oslobođeni i obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje! U 2023. ona je umanjena za 50 odsto, a u narednoj će biti ukinuta u potpunosti.

Reč je o obračunu i zaduženju koja sada važi za 1,1 milion građana. Najveći broj obveznika, oko 70 odsto, nalazi se na području Vojvodine.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track