PUNOM PAROM NAPRED! Manji računi za struju, pomoć deci, veće plate i penzije...i dok svet grca OVE promene u Srbiji vraćaju nadu
Foto: Youtube/BioTexCom clinic, Shutterstock

PUNOM PAROM NAPRED! Manji računi za struju, pomoć deci, veće plate i penzije...i dok svet grca OVE promene u Srbiji vraćaju nadu

InfoBiz -

Penzioneri sa najnižim primanjima, ali i primaoci uvećane novčane pomoći uskoro će imati niže račune za struju, dok će roditeljima trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca stići novčana naknada iz gradske kase Beograda. Ove dve odlične vesti za naše sugrađane stigle su u trenutku kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o budžetu za 2024. godinu, kojim je predviđeno 136,9 milijardi dinara više u odnosu na 2023. godinu.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu je 3,5 odsto BDP-a, a javni dug sektora države projektovan je na 51,7 odsto BDP-a. Predlogom budžeta predviđeno je da od 1. januara 2024. godine penzije budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za deset odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike odlučila da najstarijima čija primanja ne prelaze 21.766 dinara, svakog meseca račun za struju umanje za 1.000 dinara do kraja grejne sezone

To znači da, penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, imaće ovu pogodnost, kao i oni čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć.

penzioner, penzioneri
foto: Ana Paunković, Shutterstock

Najstariji građani bi trebalo da se prijave do kraja sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, a oni koji ne mogu lično, njihovi računi biće umanjeni po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju.

Što se tiće novčane pomoći za roditelje, dobiće je oni koji imaju prebivalište u Beogradu s obzirom da je novac obezbedila gradska vlast. Zahtev i potrebna dokumentacija podnose se u opštinskom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, prema mestu prebivališta iz lične karte.

Planirano je da roditelji dece predškolskog uzrasta dobiju svakog meseca po jednu prosečnu platu, koja trenutno iznosi 85.539 dinara, dok će oni čiji su naslednici u osnovnoj školi dobiti dva proseka, a mame i tate srednjoškolaca do kraja školovanja, a najduže do 20. godine života, pod uslovom da se finansiraju iz budžeta Srbije i da sva deca pohađaju srednju školu - u iznosu od tri prosečne zarade. Tako će na njihov račun leći oko 257.000 dinara.

Skupština Srbije izglasala je i povećanje svih subvencija u poljoprivredi.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track