VLADA PRESEKLA, ZA OVE POTROŠAČE STRUJA ĆE BITI ZNATNO JEFTINIJA! Evo od čega zavisi koliki će vam biti račun u narednom periodu
Foto: Shutterstock

energetika

VLADA PRESEKLA, ZA OVE POTROŠAČE STRUJA ĆE BITI ZNATNO JEFTINIJA! Evo od čega zavisi koliki će vam biti račun u narednom periodu

Novčanik -

Novim merama Vlade Srbije račun za struju potrošačima u Srbiji može da bude manji i za 40 odsto. Tako će svi građani koji racionalno troše električnu energiju, moći da koriste popust u rasponu od 20 do 40 procenata, saznaje Kurir. Ovu preporuku je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike danas usvojila i Vlada.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

- Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune narednih šest mesec - rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike.

Prema njenim rečima ove godine je najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećan sa 30 na 40 odsto.

štednja, struja
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje - navela je Đedović Handanović.

Popust će u određenom procentu važiti na mesečnom nivou, a država na ovaj način želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema.

Jedna od novina u ovoj godini je da će procenat popusta biti dodatno povećan i da ide i do 40 odsto za najveće uštede, kao i da se građani dodatno stimulišu da deo potrošnje presele u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, što znači i niže račune za domaćinstva, ali bolje upravljanje potrošnjom sa stanovišta energetskog sistema.

struja, strujomer
foto: Shutterstock

Zaključkom Vlade, koji je usvojen preporučuje se Elektroprivredi Srbije da kupcima iz grupe "domaćinstvo" na garantovanom snabdevanju obračuna popust na obračun za električnu energiju ukoliko umanje potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne dve godine u kome je ostvarena veća potrošnja, na sledeći način:

- 20% popusta - za umanjenje potrošnje više od 5%, a manje ili jednako 15%

- 25% popusta - za umanjenje potrošnje više od 15%, a manje ili jednako 20%,

- 30% popusta - za umanjenje potrošnje više od 20%, a manje ili jednako 25%,

- 35% popusta - za umanjenje potrošnje više od 25%, a manje ili jednako 30%,

- 40% popusta - za umanjenje potrošnje više od 30%.

Takođe je preporučeno da se domaćinstvima obračuna popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje isto toliko u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

LANE POPUST DO 30 %

Prethodne grejne sezone, na preporuku Vlade „Elektroprivreda Srbije“ domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine. Tokom tih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji.

Tokom prošle grejne sezone, popust na račun ostvarilo je između 36 i 45 procenata kupaca na mesečnom nivou i to najviše u oktobru kada je 45 odsto građana imalo niže račune, a najmanje u februaru gde je 36 procenata ostvarilo popust.

Struja, Period, štednja, Račun. Manji, Zimski, Smanjiti
foto: Profimedia

Broj domaćinstava zaštićenih na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu se konstantno povećava, sada je oko 72.000 koristi ovo pravo.

- Obezbedili smo novac u budžetu da oko 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na olakšice za električnu energiju, gas i toplotnu energiju, a prijavljivanje je omogućeno tokom cele godine. Za građane koji socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini u kojoj žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto. Popusti za daljinsko grejanje iznose od 40 do 60 odsto u zavisnosti od broja članova porodice - kažu u Ministarstvu energetike.

kurir.rs/J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja