EPS JOŠ NIJE TRAŽIO POSKUPLJENJE STRUJE: MMF ne odustaje, računi sigurno idu gore, ali se ne zna za koliko, evo od čega to zavisi
Foto: Shutterstock

energetika

EPS JOŠ NIJE TRAŽIO POSKUPLJENJE STRUJE: MMF ne odustaje, računi sigurno idu gore, ali se ne zna za koliko, evo od čega to zavisi

Novčanik -

Struja u Srbiji će poskupeti od 1. novembra , a da bi se to dogodilo EPS bi trebalo da podnese zahtev Agenciji za energetiku o procentu korigovanja cena, kako bi se ispoštovala procedura o tome da se građani obaveste mesec dana pre poskupljenja, što znači najkasnije 1.oktobra.

Sve ovo će se dogoditi kada se a v.d. generalnog direktora, Dušan Živković vrati iz Japana. Tek tada će se znati da li je reč o osam odsto, koliko zahteva MMF, ili će ipak biti manje.

Dobri rezultati EPS u poslednjih nekoliko meseci kada je ostvarena dobit od 61,9 milijardi dinara umesto planiranih 22,2 milijarde dinara, mogli bi da utiču i na korekciju cene u pozitivnom smislu, ali je činjenica da ona, ipak, treba da doprinese stabilizaciji poslovanja ovog preduzeća.

Kako je nedavno izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović cena po kojoj EPS prodaje električnu energiju je jedna od najnižih u regionu i Evropi. Višegodišnja razlika između proizvodne i prodajne cene ostavila je posledice i biće potrebno vremena da se ti efekti umanje.

štednja, struja
foto: Shutterstock, Ilustracija

Svi proizvodni kapaciteti EPS-a biće spremni za predstojeću grejnu sezonu. Obezbeđene su dovoljne količine uglja, deponije u termoelektranama su pune, a nivo zaliha je najveći u poslednjih nekoliko godina, što daje dodatnu sigurnost. Izgradnja bloka B3 u Kostolcu teče prema predviđenom planu, probe sistema su u toku i očekuje se da novih 350 megavata bude dodatna snaga EPS u narednom periodu.

MMF smatra da cene koje nisu za domaćinstva „ostaju niske u poređenju sa konkurentima i da dalja povećanja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“. Vlada Srbije se, stoji u jednom od poslednjih izveštaja – saglasila sa ovim stavom.

struja, strujomer
foto: Shuttertsock

- Vlasti su saglasne da je za postizanje ovih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa. Istovremeno, istakli su potrebu zaštite najugroženijih članova društva od efekata ovih povećanja i potrebu očuvanja konkurentnosti Srbije kao vodeće regionalne destinacije za direktne strane investicije. Vlasti planiraju velike investicije u energetski sektor i navode da će to zahtevati značajna finansijska sredstva, iz energetskih državnih preduzeća, budžeta i privatnog sektora - stoji u izveštaju MMF.

Agencija za energetiku, da podsetimo, već je najavila da će gas od 1. novembra poskupeti.

- Prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji, je viša za 10 odsto i iznosi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi (odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama) - naveli su u Agencji.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja