AKO NAMA ZA KILO DAJU 70 DIN ZA KOLIKO ONDA RADE BERAČI? Ovo pitanje voćara razbesnelo ljude:"A, kad smo uzimali pare ćutali smo!"
Foto: Facebook/AgroTV Srbija

paorske muke

AKO NAMA ZA KILO DAJU 70 DIN ZA KOLIKO ONDA RADE BERAČI? Ovo pitanje voćara razbesnelo ljude:"A, kad smo uzimali pare ćutali smo!"

Novčanik -

"Na otkupnu cenu kupine od 70 dinara, koliko po kilogramu berač ima računa da radi, a koja bi cena tek bila za borovnicu koja se trenutno prodaje za 250 dinara?"

Ovaj status, odnosno pitanje na jednoj društvenoj mreži koja okuplja voćare u Srbiji izazvao je lavinu komentara. Mnogi su se saglasili da dnevnica ne sme da ima veze sa iznosom koji voćari dobijaju od otkupljivača, ali je i logično pitanje koliko se i da li se vlasnicima zasada isplati da uzimaju radnike.

Kupina je, kao i malina, prošle sezone imala rekordnu otkupnu cenu od 150 do 220 dinara za kilogram, pa su i berači ovog voća mogli da isplaćuju dnevnice koje su se kretale od 4.000 do 5.000 dinara, uz obezbeđen smeštaj i obroke.

- Cena po kojoj berač bere nema nikakve veze sa cenom robe koju bere. Tako da je ovo pitanje smešno. Logičnije bi bilo koji je prag isplativosti vlasniku plantaže ili voćnjaka da uopšte angažuje berače. U krajnjoj liniji svi proizvodjači kupine, ali i maline kao i još par voćnih vrsta moraju se pomiriti sa činjenicom da je naše tržište zatvoreno i strogo kontrolisano... Raznim administrativnim merama otežava se ili onemogućava izvoz voća za Rusiju jedino veliko tržište koje kupuje kupinu u svežem stanju - napisao je jedan od korisnika.

DNEVNO I DO 60 €

Dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima kreće se od 100 do 150 kilograma po beraču za osam sati rada, ako sorta nema bodlje, a ukoliko ima, za isto vreme je moguće ubrati duplo manju količinu. Pojedini kupinari svoje radnike plaćaju po ubranom kilogramu, odnosno oko 50 dinara, tako da iskusniji i brži berači u kupinjacima dnevno mogu da uzmu oko 60 evra.

Da cena malini i kupini mora da padne, po mišljenju jednog od pratilaca na ovoj grupi je potpuno logično s obzirom da se sada u Vojvodini gaji malina i kupina umesto žitarica:

- Evo što se tiče Čačka malina nikada ranije i kupina nije gajena u Gorevnici, Mrčajevcima, Zablaću, Ježevici, a sad je ima svukuda pa kako onda da bude jaka cena. Kada se vrate proizvodjači sa odredjenih područja da gaje svoje proizvode koje su uvek ranije imali na njihovim parcelama tada će malina i kupina opet biti na ceni. Zamislite Vojvodina gaji ovo voće. Užas!

kupine, ribizle, rod, zena
foto: Tihomir Ilić

Većina onih koji su ostavli komentar saglasna je da se ovog leta ne isplati brati kupinu ni malinu, ali ima i onih koji koji tvrde da berači nisu krivi što je mala otkupna cena:

- Kada smo uzimali pare niko tako nije pričao zato budimo spremni i na poraz, ako se ne isplati ne beri ili beri sam pa kolko bude, tu treće nema.

Još na početku sezone proizvođači ovog voća upozoravali su da ukoliko otkupna cena kupine ne bude drastično manja u odnosu na lane, može se očekivati da će i dnevnice ostati na prošlogodišnjem nivou.

kurir.rs

Još treba dole cena ne može da bude kilogram kupine skuplje od lizalice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track