Republički geodetski zavod (RGZ) započeo je proces direktnog unosa podataka u katastar nepokretnosti putem digitalnog geodetskog elaborata.

Kako je saopštio RGZ, ova inovacija omogućava efikasan unos podataka u katastar nepokretnosti, čime se značajno unapređuje celokupan sistem katastra.

- Ovaj direktan upis je dostupan širom naše zemlje, a posebno je unapređen u velikim gradovima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, gde je nivo automatizacije dostigao vrhunac. Do sada je sertifikovano 391 geodetskih inženjera iz 309 ovlašćenih geodetskih firmi, koji su obučeni da koriste ovaj savremeni sistem za direktan unos - navode u RGZ-u.

rgz-3.jpg
Nebojša Dimić 

Jedna od najznačajnijih prednosti ovog novog pristupa je, kako se dodaje, drastično smanjenje vremena potrebnog za realizaciju promena u katastru i to više od 50 puta. Proces koji je ranije trajao danima, sada se može završiti u samo nekoliko minuta, uz maksimalnu pouzdanost i sigurnost.

- Uvođenjem direktnog unosa podataka, stvorili smo pouzdaniji i precizniji sistem upravljanja geodetskim informacijama, što direktno doprinosi pravnoj sigurnosti i efikasnosti katastra. Ova reforma ne samo da olakšava pristup informacijama, već i poboljšava usluge koje pružamo građanima - ističu u RGZ-u.

biznis.kurir.rs