SVEGA 5.500 RSD ZA GODINU DANA VAS SPASAVA MNOGO VEĆIH GUBITAKA: Osiguranje stana od nepogoda jeftinije nego samostalna popravka
Foto: Shutterstock

SVEGA 5.500 RSD ZA GODINU DANA VAS SPASAVA MNOGO VEĆIH GUBITAKA: Osiguranje stana od nepogoda jeftinije nego samostalna popravka

Nekretnine -

Poslednjih dana Srbiju je ponovo zahvatio talas vremenskih nepogoda koje su načinile veliku materijalnu štetu, a građani koji nemaju osiguranje i nisu na taj način zaštitili svoju imovinu možda neće imati način da nadoknade izugbljeno. Uprkos tome što za manje od 100 evra godišnje može da se osigura kuća od 100 kvadrata, građani se retko na to odlučuju.

Velike količine kiše sručile su se na našu zemlju, koja nije mogla tako brzo da je upije, što je rezultiralo brojnim poplavama u domaćinstvima, velikim količinama vode na ulicama koja je nanela veliku materijalnu štetu.

Stradali su i kuće i stanovi, ali i automobili.

Volos, Grčka, poplave
foto: EPA Hatzipolitis Nicolaos

Pored kiše, padao je i grad, koji sam po sebi nanosi oštećenja na svemu u šta pogodi. Nevreme je donelo i olujne vetrove, pa su tako rušena i stabla, a brojni predmeti leteli su ulicama.

Iako se nakon ovog talasa vremenskih nepogoda sračunava pričinjena šteta i gledaju mogućnosti kako da se ona naplati, čini se da je ovo tek početak.

Leto je počelo pre svega desetak dana, a velike vrućine došle su i pre samog leta. Ako se prisetimo prošle godine, tokom leta imali smo nekolicinu oluja koje su uzorkovale veliku materijalnu štetu, a ako se po jutru dan poznaje, ovo leto bi moglo da nam donese isto to.

poplava
foto: Printscreen/Instagram

Ipak, ni uz upozorenje od prošle godine i sve nedaće koje nam donose klimatske promene, većina građana još uvek se ne odlučuje da osigura svoje domaćinstvo - kuću ili stan ili svoj automobil, već veruju da neće oni biti ti koji će pretrpeti štetu.

Osiguravajuće kuće danas nude najrazličitije usluge, pa tako možete osigurati kuću ili stan od požara, poplava, nepogoda, provala i većine drugih prirodnih nepogoda ili oštećenja izazvana od strane ljudi. Pored toga, možete osigurati i predmete iz svog stana i kuće i brojne druge stvari.

Iz jedne domaće osiguravajuće kuće objašnjavaju da postoji više vrsta osiguranja, što se tiče imovine, pogotovo ako se govori o klasičnim objektima – kućama i stanovima.

- To se zove kombinovano osiguranje domaćinstva i uključuje osiguranje samog objekta i stvari u domaćinstvu - objašnjavaju oni.

Iz ove osiguravajuće kuće kažu da je procedura za prijavu štete sada znatno olakšana.

- Kod nas postoji mogućnost onlajn prijave štete, gde građani unesu osnovne podatke ugovora i polise, a postoji mogućnosti unosa i fotografija. Nakon toga se građanima javi procenitelj, koji onda u dogovoru sa oštećenim izlazi na teren i radi procenu štete - navode oni.

Požega, poplava
foto: RINA

Kako dodaju, kada su u pitanju ovakve sutacije sa nevremenom, tada se brzo reaguje.

- Dajemo prioritet ljudima koji su pogođeni nevremenom. Svako ko nam se javi, promptno prosleđujemo zahtev kolegama koji se bave štetom i trudimo se da što pre pošaljemo procenitelja na teren i uđemo u proceduru rešavanja zahteva - objašnjavaju oni.

Standardni paket pokrića, koji obuhvata i pokriće od posledica poplava, klizišta… pored osnovnih pokrića od nevremena, za kuću od 100 kvadrata kreće se od 7.700 do skoro 18.000 dinara, u zavisnosti od sume pokrića koja može ići od 6.000 do 50.000 evra.

Za stan od recimo 60 kvadrata standardni paket polise kreće se od 5.500 do nešto više od 11.000 dinara, u zavinosti od sume pokrića koja se kreće od 4.000 do 30.000 evra.

biznis.kurir.rs/Danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track