NASLEĐENU IMOVINU PRATE I DODATNI IZDACI: Evo kojih pet zemalja je ukinulo plaćanje ove vrste poreza
Foto: Profimedia

NASLEĐENU IMOVINU PRATE I DODATNI IZDACI: Evo kojih pet zemalja je ukinulo plaćanje ove vrste poreza

Nekretnine -

Najbogatijih 10 procenata ljudi na kontinentu poseduje neverovatnih 67 procenata ukupnog bogatstva, dok donja polovina odraslih ima svega 1,2 procenta. U rešavanju nejednakosti uveliko se raspravlja o ulozi poreza na nasledstvo, imovinu i poklone.

Otprilike 19 od 27 zemalja EU naplaćuje porez na transfer imovine. Međutim, prihodi od poreza na nasledstvo, imovinu i poklone premašuju 1 procenat ukupnog oporezivanja u samo dve zemlje EU – Belgiji i Francuskoj.

Zaovine, Tara, brvnara, priroda, kuća na selu, kućica, kuća
foto: Shutterstock

ŠTA JE POREZ NA NASLEDSTVO?

Porez na nasledstvo je specifičan oblik oporezivanja imovine. Porezi na neto bogatstvo koji se periodično, obično godišnje, naplaćuju na imovinu u vlasništvu. Suprotno ovome, porezi na prenos bogatstva se naplaćuju kada dođe do prenosa bogatstva, a u slučaju poreza na nasleđe i imovinu samo nakon smrti darodavca.

Od 2022. godine, prema Poreskoj fondaciji, koja se oslanja na 'Svetski vodič za porez na imovinu i nasleđe 2022' i PwC-ov 'Svetski poreski sažetak', nije bilo poreza na nasleđe, imovinu i poklone u osam zemalja EU. U toj grupi su Austrija, Kipar, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunija, Slovačka i Švedska. Među zemljama EFTA, takođe nije bilo poreza na prenos imovine u Norveškoj.

Pet evropskih zemalja ukinulo porez na nasledstvo

Pet zemalja ukinulo je porez na imovinu ili nasledstvo od 2000. godine. To su Austrija, Češka, Norveška, Slovačka i Švedska. Estonija i Letonija, s druge strane, nikada nisu naplaćivale porez na nasledstvo ili imovinu. Dve nordijske, dve baltičke i dve ostrvske zemlje u Sredozemnom moru ne nameću porez na nasledstvo.

Prema OECD-ovom izveštaju 'Oporezivanje nasleđa' iz 2021. godine, postoje mnoge zajedničke karakteristike dizajna poreza na nasleđe, imovinu i poklone širom Evrope.

digitron, obračun, porez, takse
foto: Profimedia

Većina zemalja naplaćuje poreze na nasleđe i poklone zasnovane na primaocima, ali manji deo naplaćuje poreze na imovinu zasnovane na donatorima.

Samo Danska, u EU, naplaćuje porez na imovinu preminulim donatorima. Velika Britanija takođe ima isto pravilo.

Većina zemalja favorizuje supružnike i direktne potomke kroz više pragove za oslobađanje od poreza i niže poreske stope.

Imovina koja je najčešće poreski favorizovana uključuje glavno prebivalište, poslovna sredstva, penziona sredstva i polise životnog osiguranja.

(Kurir.rs/b92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track