CENE STANOVA U SVETU VIŠE NEĆE PADATI, SLEDI OBRT: Gde ćete još moći da kupite jeftin stambeni prostor i do kada
Foto: Shutterstock, Ilustracija

skok cena

CENE STANOVA U SVETU VIŠE NEĆE PADATI, SLEDI OBRT: Gde ćete još moći da kupite jeftin stambeni prostor i do kada

Nekretnine -

Široko rasprostranjeni pad globalnih cena nekretnina koji je pogodio razvijene ekonomije uglavnom jenjava, prema analizi podataka OECD-a, što je navelo ekonomiste da predvide da je najdublji pad nekretnina u poslednjih 10 godina dostigao prekretnicu.

U 37 industrijalizovanih zemalja OECD-a, nominalne cene kuća porasle su za 2,1 procenat u trećem kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodna tri meseca i u odnosu na stagnaciju na početku prošle godine. Oko trećine tih zemalja prijavilo je kvartalni pad u poslednja tri meseca 2023.

srpska kuća, obična kuća, kuća za izdavanje, kuća na prodaju, kuća sa dvorištem, kuća sa placom, kuća u izgradnji, kuća
foto: Shutterstock, Ilustracija

Analitičari ističu da najnoviji podaci sugerišu da je pad cena kuća sada dostigao najnižu tačku u većini zemalja i da sledi korekcija cena naviše. Cene stanova su opale krajem 2022. godine nakon što su centralne banke agresivno povisile kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, prenosi portal Biznis.

Taj pad već je ublažen ili čak preokrenut u mnogim ekonomijama, jer se očekuje da će centralne banke smanjiti troškove zaduživanja, a rastu cena doprinosi i smanjena ponuda nekretnina. Zbog toga su se realne cene stanova u zemljama OECD-a vratile rastu u poslednjem kvartalu prošle godine.

Cene kuća i stanova dotakle su dno u mnogim mestima i krenule su uzlaznom putanjom, ocenjuju ekonomisti. Cene će verovatno dodatno pasti u zemljama kao što su Nemačka, Danska i Švedska, jer je na tim tržištima više nekretnina za iznajmljivanje u ponudi, ali se očekuje da će i tamo trend biti preokrenut.

Stan, Auto, Ključ, Nagradna Igra
foto: Shutterstock

Cene kuća su se održale u SAD, gde su solidan ekonomski rast i rast broja radnih mesta pomogli da nominalne cene porastu za 5,2 procenta za godinu dana do novembra 2023. Nasuprot tome, Nemačka, gde ekonomski problemi i veliko tržište iznajmljivanja opterećuju sektor, zabeležila je godišnji pad od 10,2 procenta prošle godine.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja