DA LI JE NOVOGRADNJA KVALITETNIJA OD STAROGRADNJE? Burna rasprava među arhitektama: Nekad se OVO poštovalo besprekorno, a sada...
Foto: Profimedia

nekretnine

DA LI JE NOVOGRADNJA KVALITETNIJA OD STAROGRADNJE? Burna rasprava među arhitektama: Nekad se OVO poštovalo besprekorno, a sada...

Nekretnine -

Izgradnja i prodaja stanova postaju sve unosnije, naročito u većim gradovima, a investitori su, ocenjuju upućeni, sve češće estradne zvezde, sportisti i biznismeni.

Prelazak iz struke u struku ne čudi stručnjake, kada se zna da od jednog uloženog evra nastaju najmanje dva. Koliko se poštuju pravila gradnje i da li je starogradnja kvalitetnija od novogradnje?

stan, stanovi, jeftini stanovi, stanogradnja, izgradnja, država
foto: Marina Lopičić

Građane koji kupuju stan najviše zanimaju lokacija, kvadratura i cena. Ipak, ono na šta kupac treba dodatno da obrati pažnju jeste i kvalitet gradnje. Već duže, vlada mišljenje da je starogradnja kvalitetnija od novogradnje.

- Mislim da je prednost na staroj gradnji, tada su postojali neki normativi i moralna načela autora arhitekata koji su sprovodili svoje ideje beskompromisno, dakle nikakvih izmena u toku projekata nije bilo, a danas vrlo često se dešava da se u projektu ili izvođenju menjaju stvari kako bi se izašlo u susret kupcima - kaže za RTS profesor Zoran Abadić iz Departmana za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta.

Veliki životni korak

Rešavanje stambenog pitanja veliki je životni korak. Međutim, kupcima se sve češće nude nekvalitetni stanovi i po visokoj ceni.

- Ako se ne držite toga što je projektom propisano nego pokušate da uštedite ili ne postoji odgovarajući nadzor pri izgradnji, onda mogu da se dese propusti koji ili neka inspekcija ne vidi ili ne želi da vidi. Onda dođe, naravno, do toga da objekat možda izgleda kao što je nacrtan i isprojektovan, ali njegov sastav, struktura nisu onakvi kako su statičkim proračunom predviđeni - kaže urbanista, profesor Arhitektonskog fakulteta Ivan Simić.

Ranije se za gradnju koristila cigla, a sada se, tvrde stručnjaci, sve više upotrebljava beton.

Danijela Rabrenović iz Projektnog biroa napominje da je, generalno, ekspanzija gradnje dovela do upotrebe novih materijala i novih tehnologija, pa i investitori i projektanti vode računa o tome da ih pravilno upotrebljavaju.

- Možda je potrebno da se malo više obrati pažnja na inspekcijski nadzor, na samokontrolu kvaliteta tih materijala, ti instituti da porade više na analizi i na kontroli kvaliteta samih materijala ugrađenih u objekte - kaže Rabrenovićeva.

Investitori tvrde da kvalitetno grade

Investitor Branko Obradović navodi da u izgradnji koriste materijale koji obezbeđuju energetsku efikasnost.

- Svi naši dosadašnji objekti su imali energetski pasoš, zelene kategorije, to kupcima znači da smanje račune za toplotnu energiju, hlađenje - ističe Obradović.

Jedan od proizvođača aluminijumskih sistema za prozore i vrata, koji dve decenije posluje u Srbiji, kaže da im je najvažniji kvalitet proizvoda, i da su investirali 42 miliona evra u savremene mašine.

- Koristimo reciklirani aluminijum sa zelenim sertifikatom. Uz strogu kontrolu kvaliteta celog proizvodnog procesa i uz pomoć veštačke inteligencije koja upozorava da profil nije urađen po standardima, radnici mogu odmah da isprave grešku. Aluminijumski sistemi imaju i ekološki sertifikat i garantuju kvalitet - kaže proizvođač Stylijanos Cokturidis.

Svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora da ima klasni razred. Kao takav, stan kao proizvod kojim se trguje mora da ima sertifikat o kvalitetu. U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi nekvalitetan stan.

Kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track