KVADRAT NA ZLATIBORU IZAŠAO NA 2.500€?! Ali stančić od 33 kvadrata može da se nađe i za 44.000! Evo i kolika je zarada od zakupa
Ilustracija, Foto: RINA, Shutterstock

najviše se traže jedinice od 30 do 50 metara kvadratnih

KVADRAT NA ZLATIBORU IZAŠAO NA 2.500€?! Ali stančić od 33 kvadrata može da se nađe i za 44.000! Evo i kolika je zarada od zakupa

Nekretnine -

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina u Srbiji. Nalazi se u opštiniČajetina i broji svega oko 2.000 stanovnika. Jedno je od najatraktivnijih i najposećenijih mesta u našoj zemlji, ali i definitivno jedno od najskupljih. Najam je skup, a ništa nije bolje ni sacenom kvadrata.

Poslednjih par godina na Zlatiboru nove zgrade samo niču, ponuda je sve bogatija, a kada uporedimo sa periodom od pre deset godina, razlika u cenama je vrlo vidljiva. Kupovinu apartmana na ovom mestu mnogi smatraju dobrim ulaganjem u budućnost, jer se od iznajmljivanja dobro zarađuje.

Prošle godine je na najatraktivnijim lokacijama u Srbiji prodato oko 1.500 apartmana, od čega je 900 bilo na Zlatiboru.

Mnogi stanovi budu prodati dok su još u izgradnji

Na skoro svim zgradama koje se grade na Zlatiboru piše da su apartmanini na prodaju, a negde su i unapred prodati dok je zgrada još u izgradnji. Izbor je vrlo bogat za sve one koji se odluče na kupovinu nekretnine baš na ovom mestu, a novih ponuda ima sve više iz dana u dan.

Milić Đoković, procenitelj za nekretnine kaže da je nemoguće uporediti Zlatibor i cene nekretnina sada i pre deset godina.

- To je stvarno neuporedivo, cene su veće skoro 3 puta nego što je to bio slučaj 2013. godine. Mnogo sam više voleo tada Zlatibor nego sada. Ta planina je jednostavno doživela bum u poslednje 3 - 4 godine.

- Gradnja je eksplodirala, naročito u vreme korone, što je dosta i uticalo i na rast cena nekretnina. Mislim da je gradnja na Zlatiboru preforsina, i da je Zlatibor time možda dosta dobio, ali i dosta izgubio.

Građani kupovinu nekretnina na planinama smatraju pametnim ulaganjem jer takvom kupovinom mogu da ostvare zaradu kroz izdavanje smeštaja tokom cele godine. Ova planina iz godine u godinu beleži veliko interesovanje od strane potražnje i sigurno je da ce se taj trend nastaviti i u narednom periodu, dodaje ona.

Kvadrat od 1.250 do 2.500 evra

Cene se kreću od 1.250 evra po metru kvadratnom do 2.500 evra, sve u zavisnosti od lokacije, blizine centra, infrastrukture kao i nivoa opremljenosti samih apartmana, ali i sadržaja koji objekat nudi.

U objektima koji u svom sastavu nude sadržaje poput bazena, spa centra, teretane, garažnih mesta, dečjih igraonica, cena kvadrata može da dostigne i cenu od preko 2.500 evra po metru kvadratnom.

Nove zgrade prodaju investitori, ali u relativno novim završenim zgradama i fizička lica prodaju apartmane. I oni manji stanovi od 30 do 50 kvadrata nalaze se bez problema, a oni su i najtraženiji.

U užem centru Zlatibora, na 5 minuta hoda od šetališne zone, u zgradi staroj tri godine, renoviran apartman, potpuno namešten i sa belom tehnikom i kaminom prodaje se za 2.000 po kvadratu. Za ozbiljne kupce cena može biti i niža

Cena stanova u izgradnji oko 1.600 evra

Nešto malo dalje, stan u izgradnji je 1.600 evra. A u zgradi pored i nekoliko od 1.800 do 2.000 evra + PDV, sa rokom zgradnje do aprila.

Prosek za zaradu u novoj zgradi od zakupa je oko 400-500 evra. Van sezone bude svega 250 evra, u sezoni i do 700. Ukoliko se uzme u obzir cena kvadrata koja je ovde prošle godine bila i do 2.500 evra, i na ulaganje, to baš i nije sjajna zarada.

Stan od 33 kvadrata na Zlatiboru oglašen na prodaju za 49.000 evra

I ponuda u oglasima je vrlo bogata. Cene su šarolike. Jedna od najjeftinijih ponuda iznosila je 44.550 evra za stan od 33 metra kvadratna, dok je jedna od najskupljih iznosila čak i 300.000 evra za stan od 100 kvadrata. Stan od 33 kvadrata na Zlatiboru oglašen je na prodaju za 49.000 evra. Cena po metru kvadratnom iznosi 1.531 evo. U oglasu je navedeno da je stan u samom centru Zlatibora. A od dodatne opremljenosti ima i podrum, prodaja je direktna i bez posrednika.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track