KOLIKO U BEOGRADU KOŠTA STAN NA DAN? Ovo su neke od ponuda u prestonici: Može se naći i za 29 evra, a evo i u kojoj OPŠTINI
Ilustracija, Foto: Shutterstock

KOLIKO U BEOGRADU KOŠTA STAN NA DAN? Ovo su neke od ponuda u prestonici: Može se naći i za 29 evra, a evo i u kojoj OPŠTINI

Nekretnine -

Ponuda stanova na dan u većim gradovima u Srbiji raste iz godine u godinu, jer su vlasnici nekretnina u ovom načinu zarade pasivnog prihoda videli unosan biznis.

Ponuda prati potražnju, pa je Beograd vodeći grad kada je u putanju trend kratkoročnog izdavanja stanova.

Kada se uzmu u obzir pogodnosti koje nudi stan na dan kao što su komfor, privatnost i mogućnost samostalne pripreme obroka, ne čudi što je ovaj fenomen "zapalio" domaće tržište nekretnina.

A iz ugla stanodavca, stan na dan je tek prava premija! Ukoliko izdaje apartman za 30 ili 50 evra, mesečno može da "uzme" i do 1.500 evra. Kada bi taj stan dao pod mesečni zakup, u zavisnosti od opremljenosti, kvadrature i lokacije, dobio bi najviše 500 evra.

Raspon cena u prestonici je od 30 evra dnevno pa naviše. Što je luksuzniji smeštaj i bolja lokacija, to je i cena viša.

Beograd, Novi Beograd, zgrada, zgrade, stan
foto: Shutterstock

Najviše je jednosobnih i dvosobnih stanova čija cena varira od 30, 50 evra pa naviše. Može se primeti i da je u ponudi sve više lepo uređenih smeštaja kako bi se održala konkurentnost na tržištu.

Na sajtu Airbnb, na primer, trenutno ima više od 1.000 smeštajnih jedinica u ponudu u Beogradu, cene su im od 30 evra za dan do čak 585 evra za apartman u Beogradu na vodi.

Na Bukingu je najveća ponuda hotelskog smeštaja, ali ni apartmani ne zaostaju. Tako smeštaj može da se nađe i za nešto manje od 30 evra.

Najskuplji stanovi na dan su u Starom gradu i Beogradu na vodi. Raspon cena je od 120 do 540 evra.

Tako se apartman sa privatnim bazenom i SPA na jedan dan u centru Beograda može iznajmiti za čak 538 evra.

Na Vračaru se stan na dan može naći i za 30 evra. Ipak, ko želi lepši ambijent moraće da izdvoji od dva ili pet puta više.

Stan na dan na Dorćolu se može iznajmiti za 35 evra, a na Senjaku i za 40.

Raspon cena stana na dan na području opštine Palilula je od 25 do 90 evra.

Najskuplji stan na dan u Rakovici na popularnom domaćem sajtu za ovakvu vrstu rentiranja nekretnina je 40 evra.

stan, kupovina stana, ključ u ruke, ključ od stana, prodaja stana, nekretnine, nekretnina, kuća, zgrada, luk
foto: Shutterstock, Ilustracija

I Novi Beograd ima atraktivnu ponudu stanova, a raspon cena je od 45 evra pa naviše.

Trenutno najpovoljnija ponuda na Airbnb-u je stan na dan koji košta 29 evra i nalazi se na Voždovcu.

Podsetimo, do pre nekoliko godina (pre 2019. godine), u centru Beograda ste mogli naći solidan stan na dan po ceni od 20-25 evra, dok su se luksuzne varijante izdavale za 40-50 evra, pa naviše.

Ali sada, nakon turbulentnog perioda u svetu nekretnina, inflacije i sveopšte krize, dobar, a povoljan stan je kao igla u plastu sena. Maltene je nemoguće pronaći ga.

Fizičko lice u ugostiteljskom objektu domaće radinosti može da pruža samo usluge smeštaja. Pored toga potrebno je da posedujete rešenje kojim se kategoriše taj objekat.

Navedene usluge može da pruža i član domaćinstva vlasnika ili suvlasnika, naravno uz njihovu pisanu saglasnost. Pored nabrojanog, moraju da se poštuju i zdravstveni uslovi i redovno obavljaju zdravstveni pregledi u skladu sa zakonom.

stan, kupovina, Apartman
foto: Shutterstock

Pružanje ovakve usluge može se vršiti i preko posrednika, a to znači da se pre stupanja u poslovni odnos mora potpisati ugovor sa tim posrednikom. Za pružene ugostiteljske uslige potrebno je izdati račun u dva primerka, od kojih se jedan uručuje korisniku, a drugi zadržava lice koje je pružalac usluge. Fizičko lice je dužno da izdate račune čuva dve godine od datuma izdavanja.

Zakonom je propisano i da boravišnu taksu plaća fizičko lice u utvrđenom godišnjem iznosu na propisan način. Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom je uređen način i visina plaćanja boravišne takse od strane fizičkih lica, piše Telegraf Biznis.

Pored navedenog fizičko lice je dužno da ispuni i druge obaveze propisane Zakonom, posebno u delu isticanja, odnosno utvrđivanja cene smeštaja i stavljanja istih na uvid; pridržavanja istaknutih, odnosno na drugom mestu objavljenih cena; unošenja podataka o korisniku usluge smeštaja dnevno i uredno na propisan način i drugo.

Pružanje ove turističke usluge uređeno je Zakonom.

Hotelske kapsule stigle i do Beograda

Iako nije u pitanju stan na dan, naišli smo na zanimljiv oglas na Bukingu. Radi se o tzv. hotelskim kapsulama koje su svoj put, preko Japana, našle do Beograda.

Tačnije do Palilule.

Noćenje u ovom neobičnom "krevetu" košta 13 evra, a u tu cenu uračunato je i korišćenje zajedničke kuhinje i kupatila.

Kurir.rs/Espreso

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track