U OVOM GRADU NA JADRANU KVADRAT STANA KOŠTA I PO 5.000 €! Cene u jeku turističke sezone PAPRENE, a kupci uglavnom stranci
Foto: Printscreen/Youtube

cene nekretnina ne miruju

U OVOM GRADU NA JADRANU KVADRAT STANA KOŠTA I PO 5.000 €! Cene u jeku turističke sezone PAPRENE, a kupci uglavnom stranci

Nekretnine -

Rast cena nekretnina u Hrvatskoj se nastavlja i primetne su velike razlike u cenama kvadrata po hrvatskim gradovima, a njihov raspon se kreće od 1.350 do 5.000 evra po kvadratnom metru.

Najbolje će proći oni koji kupuju nekretnine u Karlovcu, gde je kvadrat u proseku, 1.375 evra. Kupci u Slavonskom Brodu za kvadratni metar u proseku će morati da izdvoje 1.375 evra, slede Osijek sa prosečnom cenom od 1.754 i Bjelovar, gde se mora izdvojiti 1.784 evra po kvadratu.

S druge strane, kupci koji nameravaju da kupe nekretnine u gradovima na Jadranu moraće mnogo više da izdvoje. Najskuplji kvadrati su u Opatiji, gde se cena kvadrata približava iznosu od čak 5.000 evra i u proseku iznosi 4.932 evra.

Umag i Rovinj su najskuplje destinacije po ceni kvadrata, gde će kupci morati da izdvoje 4.257 i 4.154 evra po kvadratu. Po visokim cenama izdvajaju se i gradovi na jugu Hrvatske, poput Splita i Dubrovnika, gde su cene kvadrata prelazile u proseku 4.000 evra, piše Poslovni dnevnik.

Stan, Ključ
foto: Shutterstock

U glavnom gradu građani će i dalje imati jeftiniju cenu i u poređenju sa Splitom i Dubrovnikom plaćaće u proseku 2.850 evra. Pošto je u jeku turistička sezona, kada u Hrvatskoj boravi veliki broj stranaca, a samim tim i potencijalnih kupaca nekretnina, nije neobično, da prodavci podižu tražene cene. Da li će uspeti da ih realizuju je druga stvar.

Zbog ovako visokih cena, sve manje građana, posebno mladih, može sebi da priušti krov nad glavom. A osim najavljene mere subvencionisanja kirije za mlade, država nema odgovor za održivost stanovanja. Upitno je u kojoj meri će ova mera rešiti gorući problem.

Do velikog povećanja cena dolazi zbog odnosa ponude i tražnje na tržištu nekretnina. Naime, potražnja je velika jer gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a takođe, se ne gradi dovoljno novih stanova.

Iako su u mnogim zemljama sveta, uključujući i Evropu, poput Nemačke, cene nekretnina počele da padaju kao rezultat politike Evropske centralne banke, odnosno podizanja kamatnih stopa, u Hrvatskoj se taj trend još nije osetio, a prema analitičarima, neće.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja